paprika

A paprikát éretlenül (fehér, zöld), vagy éretten (sötétpiros vagy narancssárga) fogyasztjuk, frissen, szárítva, őrölve, nyersen, vagy főzve, sütve. A magyar konyha ma már elképzelhetetlen nélküle. Minden igazán magyarosnak tartott ételünkben főszerepet játszik. Tartósítani általában savanyítva szoktuk, mely esetben nagy előny, hogy a paprika nem veszíti el C-vitamin tartalmát. A mélyhűtést is elég jól bírja.

  • Halászlé egyszerűen
    0

    A halat megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, a törzsét kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Ezeket egyenként megsózzuk és hideg helyen legalább...

    • 4 személyre
    • 240 perc
    Részletek >
  • Fűzfagomba rakottas
    24

    A fűzfagombát megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A zsíron megpirítjuk a hagymát, beletesszük a gombát, majd sózzuk, megpaprikázzuk. Gombapörköltet...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Őzpörkölt burgonyakrokettel
    14

    A húst megtisztítjuk, lehártyázzuk, és felkockázzuk, 2 cm-es darabokra. A sárgarépát megtisztítjuk és felaprítjuk. A borókabogyókat a...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Sült kacsacomb 1
    8

    A kacsacombokat előkészítjük, és alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és egy tepsibe szórjuk. Kevés...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Tojásos-virslis lecsó
    5

    Forró olajon, közepesen megpirítjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát. Ezeket addig sütjük,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Dorozsmai molnárponty
    5

    A pontyfilét alaposan megmosom, majd éles késsel, 2-3 mm-ként, a szálkákra merőlegesen bevagdosom (irdalom), úgy, hogy a bőrt nem vágom el, csak...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Nyakleves
    16

    A kacsanyakat kettévágom, és beáztatom kicsit. Közben megtisztítom a zöldségeket. A répaféléket hasábra szoktam vágni, a zellert és karalábét...

    • 6 személyre
    • 200 perc
    Részletek >
  • Lecsós csirkepaprikásom
    27

    Az alaposan megtisztított húst kockára vágjuk, és hagyjuk kicsit lecsöpögni. Minden zöldséget jól megtisztítunk, majd a paradicsomot nagyobb...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Lencsegulyás
    45

    A lencsét nem árt egy-két órával hamarabb beáztatni. Ha már megszívta magát, akkor ételízesítős vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Székely-gulyás
    36

    Ez az étel egy paprikás, tejfölös lében főtt sertéshúsos káposzta, Székely József, egykori Pest megyei főlevéltárnok találmánya, aminek...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >