mustár

A mustár átható ízét egy illóolajnak köszönheti amely csak akkor képződik, ha az összezúzott magot vízzel keverjük. A fekete mustár rendelkezik a közismert csípős mustárízzel.
A fehér mustár sajátos, jellegzetes ízű, a kereskedelemben kapható mustárporok a két típus kombinációi.
A mustárok csodálatos ízváltozatokban készülnek – ezt különböző fűszerek és italok hozzáadásával érik el. Dúsíthatják egész mustármaggal, tárkonnyal, jamaicai szegfűborssal, borssal, mentával, chilivel és fokhagymával.
A franciák zöld színű mustárokat is készítenek, melyek enyhe ízűek és fűszerkeverékekkel ízesítettek. Az erdélyi konyhában főtt és paszírozott birsalmával készítik.
A mustár magját is használhatjuk (savanyúságok fűszere), de általában feldolgozva, vagy porként vásároljuk. A mustár összes fajtáját használhatjuk a konyhában. Hideg és meleg húsok, kolbászok, hidegkonyhai készítmények, mártások, öntetek jó ízesítőszere.

  • Padlizsánkrém mogyoróval
    4

    A padlizsánokat négybe vágjuk, és tepsibe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal. Előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük. A...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Spórolós melegszendvics
    14

    Ebben a szendvicsben az a legjobb, hogy a tojáshoz és a sajthoz bármit tehetünk, amit a hűtőben találunk, kolbászt, lilahagymát, gombát, kukoricát....

    • 4 személyre
    • 10 perc
    Részletek >
  • Franciasaláta a legegyszerűbben
    18

    A zöldségkeveréket a forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kicsit hűtünk rajta. A tojásokat keményre főzzük, a sárgáját kivesszük,...

    • 10 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Citromos-borsos halfilé
    22

    A fagyasztott halfilét kiolvasztás után sóztam, citromlevével beitattam, és hosszabb ideig állni hagytam. Leitattam a nedvességet, majd borsot...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Kapros-lilahagymás krumplisaláta
    37

    A lilahagymát felszeleteltem negyed karikákra, majd bátran besóztam. (Ha vöröshagymát használsz, legalább 5 percig párold!) A meghámozott...

    • 10 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Borsos-mustáros szűzpecsenye
    32

    A sertés szűzpecsenyét megsózom, jó erősen megborsozom (ezt mindenki saját ízlésének megfelelően csinálja), megkenem mustárral, majd étolajjal...

    • 6 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Duplahúsos hamburger
    24

    A darált húst egy tálba rakjuk, belezúzzuk a megtisztított fokhagymát és belereszeljük a megtisztított vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk,...

    • 8 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Fasírtburger
    25

    Egy tálban, a darált húshoz adjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a fűszereket, majd alaposan összedolgozzuk. Hengerré formázzuk, és 8 egyenlő részre...

    • 8 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Virslisaláta hamis majonézzel
    23

    A virslit megfőzzük (ha műbeles, a bőrét lehúzzuk), majd karikára vágjuk. A hagymát negyed karikára vágjuk, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk,...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Újévi lencsesaláta
    8

    Az előre beáztatott lencsét sós, babérleveles vízben megfőzzük. Még jobb lesz az íze, ha füstölt lében főzzük. A tejfölt összekeverjük...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >