mustár

A mustár átható ízét egy illóolajnak köszönheti amely csak akkor képződik, ha az összezúzott magot vízzel keverjük. A fekete mustár rendelkezik a közismert csípős mustárízzel.
A fehér mustár sajátos, jellegzetes ízű, a kereskedelemben kapható mustárporok a két típus kombinációi.
A mustárok csodálatos ízváltozatokban készülnek – ezt különböző fűszerek és italok hozzáadásával érik el. Dúsíthatják egész mustármaggal, tárkonnyal, jamaicai szegfűborssal, borssal, mentával, chilivel és fokhagymával.
A franciák zöld színű mustárokat is készítenek, melyek enyhe ízűek és fűszerkeverékekkel ízesítettek. Az erdélyi konyhában főtt és paszírozott birsalmával készítik.
A mustár magját is használhatjuk (savanyúságok fűszere), de általában feldolgozva, vagy porként vásároljuk. A mustár összes fajtáját használhatjuk a konyhában. Hideg és meleg húsok, kolbászok, hidegkonyhai készítmények, mártások, öntetek jó ízesítőszere.

  • Francia hagymaleves
    12

    3 nagy fej vöröshagymát apróra felszeletelek, egy kis olajon üvegesre párolom, majd felöntöm húsleves alaplével (0,75 l) . Fűszerezem sóval,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Francia hagymaleves mustárral
    5

    A vöröshagymát felszeleteljük, olívaolajon megdinszteljük. Hozzáöntjük a húslevest és fűszerezzük. 15-20 percig főzzük, amíg a hagyma meg...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Francia saláta
    0

    A tejfölt a majonézzel összekeverjük. Belekeverjük a mustárt, cukrot, a csipetnyi sót és fehérborsot. Nyomunk bele egy kis citrom levet. Ezeket...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Franciás csirkeragu
    3

    A répákat karikára vágjuk, a zellert és a hagymát nagyjából ugyanakkora kockákra, a húst is kockázzuk. A répákat, zellert, borsót, hagymát,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Töltött tojás
    14

    A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk, félbevágjuk. A sárgáját kikeverjük krémsajttal, vajjal és mustárral. Betöltjük...

    • 6 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Almás sajtsaláta uborkával
    1

    A paradicsomot és a sajtokat vágjuk kis kockákra, az újhagymát karikázzuk fel. Az almát hámozzuk meg, és szintén kockázzuk fel. Egy nagyobb...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Mustáros pulykacomb
    8

    A pulykacombot kockára vágjuk és a kevés vízben leforrázzuk. A hagymát finomra vágjuk és elkezdjük pirítani, kevés olajon. Rárakjuk a húst...

    • 4 személyre
    • 85 perc
    Részletek >
  • Bableves fehérborosan
    6

    Előző este a babot beáztatjuk. A füstölt és füstöletlen (sertés-marha) húst, kb. 2 liter vízben megfőzzük, majd a húst kivesszük belőle. A...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Fasírt mustárral
    2

    A szikkadt zsemlét vízbe áztatjuk. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. A darált húst összegyúrjuk a kinyomkodott...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Favágószelet
    4

    A borsót puhára pároljuk és a levétől lecsepegtetjük. Az apró kockára vágott szalonnát ropogósra sütjük, beletesszük a borsót, majd ráöntjük...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >