mustár

A mustár átható ízét egy illóolajnak köszönheti amely csak akkor képződik, ha az összezúzott magot vízzel keverjük. A fekete mustár rendelkezik a közismert csípős mustárízzel.
A fehér mustár sajátos, jellegzetes ízű, a kereskedelemben kapható mustárporok a két típus kombinációi.
A mustárok csodálatos ízváltozatokban készülnek – ezt különböző fűszerek és italok hozzáadásával érik el. Dúsíthatják egész mustármaggal, tárkonnyal, jamaicai szegfűborssal, borssal, mentával, chilivel és fokhagymával.
A franciák zöld színű mustárokat is készítenek, melyek enyhe ízűek és fűszerkeverékekkel ízesítettek. Az erdélyi konyhában főtt és paszírozott birsalmával készítik.
A mustár magját is használhatjuk (savanyúságok fűszere), de általában feldolgozva, vagy porként vásároljuk. A mustár összes fajtáját használhatjuk a konyhában. Hideg és meleg húsok, kolbászok, hidegkonyhai készítmények, mártások, öntetek jó ízesítőszere.

  • Nyírségi húsgombócleves
    54

    Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zöldbabot felszelek, krumplit kockákra aprítok, majd a zöldborsóval, sóval, szemes borssal felteszem főni. Míg...

    • 8 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Mézes-mustáros kacsacomb spárgával
    28

    A megmosott, megszárított kacsacombokat zsírral kikent tepsibe rakom, letakarom fóliával, és 20 percig párolom. Ezután sózom, borsozom, megszórom...

    • 2 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Majonézes céklasaláta
    9

    Az almát és a céklát hámozzuk meg. Vágjuk apró kockára, és külön-külön főzzük meg. Szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le. Közben...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Nyúl raguleves
    6

    A nyúlhúst apróra vágjuk. A hagymát megpirítjuk, rátesszük a nyúlhúst. Sóval borssal, kakukkfűvel megszórjuk, majd jöhet a mustár,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Sült oldalas mézes-mustáros pácban
    47

    A kilónyi oldalast megmosom, feldarabolom, majd egy tálba rakom. Összekeverem a mézet, mustárt, olajat és az összetört fokhagymagerezdeket, majd...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Karamellizált mézes-mustáros csirkecsíkok
    85

    Az alaposan megtisztított csirkét vékony csíkokra vágjuk, és kicsit hagyjuk lecsepegni. A mézet, a mustárt és az olajat, egy tálkában összekeverjük,...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Fűszeres tarja tavaszi raguval
    39

    A kicsontozott tarját bedörzsöljük sóval, őrölt borssal, mustárral, majd fóliával borítva, a sütőbe tesszük, 200 fokon. A fagyasztott zöldségkeveréket...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Joghurtos sárgarépa saláta
    13

    A sárgarépát lereszeljük, vagy vékony csíkokra vágjuk. A joghurtot kikeverjük a többi hozzávalóval, majd összekeverjük a répával. Hidegen...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Lencsefőzelék feltéttel
    25

    A lencsét előző este beáztatom, másnap a babérlevéllel és sóval felteszem főni. Közben a lisztből és olajból sötét rántást készítek,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Rizses gombaleves
    4

    A gombát megtisztítjuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. A rizst félig megfőzzük, majd félretesszük. A gombát az olajon, vágott petrezselyemmel...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >