mustár

A mustár átható ízét egy illóolajnak köszönheti amely csak akkor képződik, ha az összezúzott magot vízzel keverjük. A fekete mustár rendelkezik a közismert csípős mustárízzel.
A fehér mustár sajátos, jellegzetes ízű, a kereskedelemben kapható mustárporok a két típus kombinációi.
A mustárok csodálatos ízváltozatokban készülnek – ezt különböző fűszerek és italok hozzáadásával érik el. Dúsíthatják egész mustármaggal, tárkonnyal, jamaicai szegfűborssal, borssal, mentával, chilivel és fokhagymával.
A franciák zöld színű mustárokat is készítenek, melyek enyhe ízűek és fűszerkeverékekkel ízesítettek. Az erdélyi konyhában főtt és paszírozott birsalmával készítik.
A mustár magját is használhatjuk (savanyúságok fűszere), de általában feldolgozva, vagy porként vásároljuk. A mustár összes fajtáját használhatjuk a konyhában. Hideg és meleg húsok, kolbászok, hidegkonyhai készítmények, mártások, öntetek jó ízesítőszere.

  • Francia majonéz
    6

    A tojások sárgájához néhány csepp citromlevet adunk, majd az olajat állandó keverés mellett, vékony sugárban hozzácsorgatva, majonézt készítünk....

    • 6 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Sajttal töltött gomba
    13

    A gombát megmossuk, és a tönkjét kiszedjük (később lehet belőle gombás tojás, vagy gombaleves). A krémtúrót és a krémsajtot összekeverjük,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Párizsis szendvics
    15

    Az eredeti recept, ahogyan a képen is látható, szójapárizsiból és növényi sajtból, növényi margarinból áll. Természetesen állati eredetű...

    • 3 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Babpürével töltött gombafejek mártogatóval
    24

    A sós, babérleveles vízben megfőzött babot összekeverjük egy tojással, kenyérbéllel, vagy tépkedett zsemlével, 1 kanál házi, sós, darált...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Lencsefőzelék 3
    12

    A lencsét feltesszük, kb. 1,5 liter hideg vízben főni. A főzővízbe beletesszük az őrölt babérlevelet, a sót, a zöldségleves kockát. 20...

    • 3 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Ínyenc tepertőkrém
    9

    A tepertő bőrét levágjuk, majd a bőr nélküli tepertőt, húsdarálón ledaráljuk. A hagymákat megtisztítjuk, a lilahagymát egész apróra vágjuk. A...

    • 3 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Grillezett padlizsán tepsiben sült burgonyával
    17

    A padlizsánt megmossuk, felszeleteljük (kb. ujjnyi vastagságúra, illetve ízlésünknek megfelelően, lehet akár vastagabb, vagy vékonyabb is). A...

    • 2 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Vodkás-chilis csirkepác
    11

    A csirkeszárnyat megpucoljuk, besózzuk, borsozzuk. A páchoz az összes alapanyagot összekeverjük, majd beleforgatjuk a szárnyakat, és legalább...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Ropogós kacsamell mandarinmártással
    19

    A 2 db kacsamellet a bőrös felén beirdaltam, megsóztam, a húsos oldalán megborsoztam, frissen őrölt, durva borssal. Éjszakára ment a hűtőbe. A...

    • 2 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csípős csirkeszárny tejfölmártással
    15

    A páchoz a fokhagymát összezúzzuk, összekeverjük az olajjal, a chiliszósszal, a borssal és a sóval, majd hozzáadjuk a curryt. A megmosott és...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >