mustár

A mustár átható ízét egy illóolajnak köszönheti amely csak akkor képződik, ha az összezúzott magot vízzel keverjük. A fekete mustár rendelkezik a közismert csípős mustárízzel.
A fehér mustár sajátos, jellegzetes ízű, a kereskedelemben kapható mustárporok a két típus kombinációi.
A mustárok csodálatos ízváltozatokban készülnek – ezt különböző fűszerek és italok hozzáadásával érik el. Dúsíthatják egész mustármaggal, tárkonnyal, jamaicai szegfűborssal, borssal, mentával, chilivel és fokhagymával.
A franciák zöld színű mustárokat is készítenek, melyek enyhe ízűek és fűszerkeverékekkel ízesítettek. Az erdélyi konyhában főtt és paszírozott birsalmával készítik.
A mustár magját is használhatjuk (savanyúságok fűszere), de általában feldolgozva, vagy porként vásároljuk. A mustár összes fajtáját használhatjuk a konyhában. Hideg és meleg húsok, kolbászok, hidegkonyhai készítmények, mártások, öntetek jó ízesítőszere.

  • Téli vitaminsaláta
    16

    A tejfölt és joghurtot összekeverjük, ízesítjük. A savanyú káposztát kissé kiáztatjuk, összevágjuk. A többi hozzávalót is kis kockára...

    • 8 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Hamburger, ahogyan mi szeretjük
    18

    A nuggetseket elősütjük, a hambizsömléket kettévágjuk, és mikróban, néhány másodperc alatt átmelegítjük. Belehelyezzük a nuggetseket,...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Mustárban pácolt serpenyős tarja
    30

    A tarjaszeleteket alaposan megtisztítjuk, a széleit kicsit bevagdaljuk, hogy sütéskor ne ugorjon össze. Leitatjuk róla a vizet, majd meghintjük...

    • 3 személyre
    • 255 perc
    Részletek >
  • Hamburger pulykahússal
    33

    A pulykahúst ledaráljuk. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk. A húshoz keverjük a vöröshagymát, ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal....

    • 6 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Szilveszteri kismalac
    8

    A kismalacot tenyérnyi darabokra vágjuk, és jól beirdaljuk, illetve bepácoljuk. Egy nagyobb tálban, a hagymát és a fokhagymát kisebb darabokra...

    • 6 személyre
    • 150 perc
    Részletek >
  • Kapros-tejfölös kukoricasaláta
    13

    A kukoricát enyhén sós vízben megfőzzük, vagy konzerv csemegekukoricát is használhatunk. Lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a tejföllel,...

    • 2 személyre
    • 10 perc
    Részletek >
  • Majonéz olíváolajjal
    3

    Végy 2 tojássárgáját, 1,5 dl olívaolajat (esetleg napraforgóolajat), teáskanálnyi mustár, csipetnyi cayenne borsot (vagy fehér borsot), sót...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Isteni körözött
    4

    Habosra kevertem 5 deka margarint, egy evőkanál mustárt és egy teáskanál rózsapaprikát. Persze hogy géppel, nem vagyunk nagyanyáink idejében,...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Joghurtos babsaláta
    5

    A babot főzzük meg, sós vízben, egy kevés fokhagymával. Közben a joghurtot keverjük ki, a reszelt vöröshagymával és 4 gerezd reszelt fokhagymával. Tetszés...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Pikáns majonéz
    5

    A tojássárgákat keverőüstbe helyezzük, hozzáadjuk a fél citrom levét, a csipet sót, borsot, szerecsendiót, és habverővel állandóan keverve,...

    • 8 személyre
    • 15 perc
    Részletek >