lencse

A magyar konyhában leves és főzelék készül belőle, de salátának is nagyon finom. Indiában lisztformában is fontos élelmiszer, cripset is készítenek belőle, ami különböző mártogatós fogásokhoz nagyon finom. Nálunk tradíció az újévi lencseleves, vagy lencsefőzelék fogyasztása – hátha egyszer tényleg bejön!!! A babérlevelet, fokhagymát, hagymát használjuk a magyar konyhában a lencse ételek fűszerezésére. Savanyítani pedig általában citrommal, mustárral, ecettel szokták. A vörös lencsét egzotikusabb fűszerekkel is társíthatjuk, mint pl. a curry, római kömény.

  • Kapros lencsesaláta
    11

    A lencsét rakjuk fel főni és adjuk hozzá egy darab leveskockát, babérlevelet, hagymát és fokhagymát. Ha megpuhult, szűrjük le és öblítsük...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Tejfölös lencsfőzelék
    27

    A lencsét előző este már beáztatjuk. Leöntjük a levét, egy lábasba tesszük, felöntjük vízzel. Babérlevelet és sót adunk hozzá, majd beleteszünk...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Tejszínes lencseleves
    11

    A lencsét beáztatjuk 1 órára. A hagymát finomra vágjuk. Az olívaolajat megmelegítjük és rárakjuk a hagymát, majd megpirítjuk. Sózzuk meg. Vágjuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Majonézes lencsesaláta
    11

    A lencsét puhára főzzük, egy fej vöröshagymával, ételízesítős vízben. Ha megfőtt, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. A majonézt...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Lencse krémleves
    5

    1,5 liter sós vízben, kb. két órát főzzük a csontot és a zöldségeket, majd miután leszűrtük, a lében puhára főzzük az előzőleg beáztatott...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Lencse leves
    6

    A lencsét főzés előtt, kb.120 percre beáztatjuk. A beáztatott lencsét leöblítjük, egy lábasba tesszük és kb. 1,2 liter vízzel felengedjük....

    • 4 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Lencsefőzelék 2
    37

    Az előző este átválogatott és beáztatott lencsét, a 1,5 liter csontlével, vagy annak hiányában vízzel, feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Bence lencsefőzeléke
    37

    Az előzőleg beáztatott lencsét, egy lábasban annyi vízzel feltesszük főni, hogy jó két ujjnyira ellepje (én előző este szoktam beáztatni)....

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Pikáns lencseleves
    16

    A lencsét beáztatom főzés előtt. Nem kell egy éjszakára, elég ha 1-2 órát ázik. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra kockázom, és egy...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Rakott húsos lencse
    63

    1. A lencsét egy éjszakára beáztatjuk. 2. Másnap az áztatóvizet leöntjük róla, és annyi vízben tesszük fel főzni, amennyi ellepi. Beletesszük...

    • 6 személyre
    • 110 perc
    Részletek >