lencse

A magyar konyhában leves és főzelék készül belőle, de salátának is nagyon finom. Indiában lisztformában is fontos élelmiszer, cripset is készítenek belőle, ami különböző mártogatós fogásokhoz nagyon finom. Nálunk tradíció az újévi lencseleves, vagy lencsefőzelék fogyasztása – hátha egyszer tényleg bejön!!! A babérlevelet, fokhagymát, hagymát használjuk a magyar konyhában a lencse ételek fűszerezésére. Savanyítani pedig általában citrommal, mustárral, ecettel szokták. A vörös lencsét egzotikusabb fűszerekkel is társíthatjuk, mint pl. a curry, római kömény.

  • Csicsóka saláta
    18

    A csicsókát alaposan megsúroljuk egy konyhai kefével, majd ha tudjuk, akkor meg is hámozzuk. Alapos mosás után, a héja is ehető, szóval ha...

    • 3 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Újévi lencsesaláta
    8

    Az előre beáztatott lencsét sós, babérleveles vízben megfőzzük. Még jobb lesz az íze, ha füstölt lében főzzük. A tejfölt összekeverjük...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Lencsefőzelék mama módra
    17

    A lencsét főzés előtt 6-8 órával, áztassuk be. Öntsük le a levét, és tegyük egy edénybe. Kockázzuk fel a hagymát, és keverjük a lencséhez....

    • 5 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Pikáns lencsefőzelék
    9

    A beáztatott lencsét, annyi friss vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Sóval és citromhéjjal, esetleg leveskockával ízesítve, puhára...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Tejfölös lencsefőzelék
    7

    A lencsét odatesszük sós, babérleveles, ecetes vízbe főni. Figyeljük, mert hamar elfövi a levét, és pótolni kell! (Ha megfőtt, ügyeljünk...

    • 3 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Lencsegulyás kolbásszal
    12

    A megtisztított vöröshagymát kockára vágom, olajban megpirítom, meghintem a pirospaprikával, beleteszem a fűszereket, az elkapart fokhagymát,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Lencseleves füstölt kolbásszal
    7

    A lencsét egy órára vízbe rakjuk, áztatni. Egy kevés olajon, megsütjük a füstölt kolbászt. Hozzáadjuk a lencsét, majd annyi vízzel öntjük...

    • 8 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Ecetes lencsesaláta
    6

    A lencsét sós vízben, puhára főzzük. A salátaöntethez, az ecetet a vízzel, sóval, borssal, porcukorral, valamint a megtisztított és szétzúzott...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Lencseleves füstölt hússal
    17

    A füstölt hús felteszem főni, egy kuktában. Egy fazékban, olajból és finomlisztből, világos rántást készítek, majd félrehúzom és megszórom...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Lencsefőzelék
    18

    Az előző este megtisztított, megmosott, beáztatott lencsét, bő vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >