kolbász

Az európai gasztronómiai kultúra régi, fontos tartósított húskészítménye akolbász, kalbász, kóbász (szláv klobasa). A kolbász tisztított sertésvékonybélbe, régebben esetenként juhbélbe töltött apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából sóval, általában sokféle fűszerrel, ízesítővel készülő,1-4 cm vastagságú húskészítmény.
A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Túrós tésztával rakott lecsó
    8

    A paprikát, paradicsomot és a hagymát felkarikázzuk, sózzuk és 3 ek. napraforgó-olajon megpároljuk. Sós vízben a tésztát megfőzzük, majd...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Tojásos rakott krumpli
    16

    A szalonnát kis kockára összevágjuk. A megfőzött, megtisztított 4 db tojással, szeletekre vágott burgonyával és a felkarikázott kolbásszal...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Rizses-kolbászos lecsó
    13

    Előkészítés: A paprikát kicsumázzuk és a paradicsommal együtt felkarikázzuk. A vöröshagymákat megtisztítjuk és először félbe, majd...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Kolbászos-pizzás csiga
    59

    A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, és belekeverjük a sót. Vigyázzunk, ne érintkezzen majd...

    • 10 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Töltött zsemlék
    15

    Előkészítés: A zsemlék tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A sonkát, paprikát, kolbászt kis kockákra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk. Elkészítés:...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Az én lecsóm
    12

    Először is a hozzávalókat megtisztítjuk. A paprikát, paradicsomot megmossuk. A zsírt egy 4 literes lábosban felolvasztjuk. Ebbe karikázzuk vékonyan...

    • 6 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Tejfölös-kolbászos leves
    26

    A hagymát kevés olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a karikákra vágott parasztkolbászt és ezzel is kicsit pirítom. Adok hozzá pirospaprikát,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Káposztás tál
    4

    A káposztát csíkokra felvágva, feltesszük főzni, a felaprított hagymával együtt. Annyi vízben, hogy félig ellepje. A burgonyát megpucoljuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csilla féle francia rakott burgonya
    6

    A burgonyát és a tojást megfőzzük, megpucoljuk és felkarikázzuk. A hagymát megtisztítjuk, cikkekre szeleteljük és kevés olajon üvegesre pároljuk,...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Burgonyás babfőzelék
    39

    A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk, olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a babot, és felöntjük vízzel. Sózzuk,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >