kolbász

Az európai gasztronómiai kultúra régi, fontos tartósított húskészítménye akolbász, kalbász, kóbász (szláv klobasa). A kolbász tisztított sertésvékonybélbe, régebben esetenként juhbélbe töltött apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából sóval, általában sokféle fűszerrel, ízesítővel készülő,1-4 cm vastagságú húskészítmény.
A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Lecsó babbal
    9

    A babot rövid lével megfőzöm, és fokhagymás rántással berántom. A lecsót elkészítem a szokásos módon, és mikor már majdnem kész, hozzáöntöm...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Királyi kaja
    20

    A savanyú káposztát kimosom, majd olajozott tepsire fektetem, kb. a felét. Megfőzöm a rizst, és ha kész, ez kerül a káposztára. A megmaradt...

    • 5 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Lecsós csirkecomb
    12

    A hagymát szeletekre vágom, majd olajon megpirítom. Rárakom az apróbb darabokra vágott, filézett csirkecombot. Kicsit átpirítom, sózom, pirospaprikázom. Az...

    • 3 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Korhelyleves ahogy mi szeretjük
    10

    A hagymát apró kockákra vágom, és kevés zsiradékon megpirítom. Hozzáadom a kis kockákra vágott zöldségeket és a kissé átvágott, savanyú...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Magyaros krumplileves
    13

    A burgonyát meghámozzuk, a zöldségféléket megtisztítjuk, a kolbászt 4-5 cm vastagságra vágjuk. A hagymát felkockázzuk, majd hozzáadjuk a...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Sárgaborsóleves kolbásszal
    9

    A sárgaborsót beáztatjuk, legalább egy pár órára, majd megmossuk, és feltesszük főni, a felszeletelt hagymával, fokhagymával, leveskockával...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Gyulai házikolbászos tátika
    30

    A fagyasztott leveles tésztát kiolvasztom, majd lisztezett deszkán vékonyra (3-4 mm) kinyújtom. A karikára vágott kolbászokat, a tészta szélétől...

    • 10 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csülkös-káposztás bableves
    17

    Az előző nap beáztatott babot, a csülökhúst sóval, babérlevéllel, köménymaggal fűszerezzük, és 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni....

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Kolbászos-sajtos stangli
    141

    A kolbászt nagyon apró kockára vágjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajt felét, beleszórjuk a sót, a kolbászt és jól...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Rántotta muffinformában
    91

    A tojásokat feltörjük, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát és kolbászt, majd a karikára vágott újhagymát, a tejszínt és a reszelt sajtot....

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >