kolbász

Az európai gasztronómiai kultúra régi, fontos tartósított húskészítménye akolbász, kalbász, kóbász (szláv klobasa). A kolbász tisztított sertésvékonybélbe, régebben esetenként juhbélbe töltött apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából sóval, általában sokféle fűszerrel, ízesítővel készülő,1-4 cm vastagságú húskészítmény.
A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Kolbászos lecsó
    15

    A hagymát megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk és felkockázzuk. A paprikát megmossuk és ízlés szerint karikára, vagy...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Töltött, paníros csirkemell
    15

    A csirkemell szeleteket besózzuk. Állni hagyjuk, kb. 10 percet, majd megkenjük mustárral (én angol mustárt használok, Hass termék, sokkal pikánsabb). Egy...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Gyulai töltött karaj
    2

    A hússzeleteket kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk és alufóliára tesszük úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. Ráhelyezzük a kolbászt és...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Magyaros káposztaleves
    26

    A füstölt szalonnát kockára vágjuk, zsírját fazékban kiolvasztjuk. A cserkészkolbászt felkarikázzuk, a felszeletelt sonka-szalámit csíkokra...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Hagymamártás
    8

    Kevés olajon megpirítunk 15 dkg szalonnakockát, és 20 dkg kolbászkarikát. Ráteszünk vékony karikára vágott hagymát. Megforgatjuk, 2 pohár...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Öhöm
    17

    A szalonnát apró kockákra vágjuk és a bográcsban félig kiolvasztjuk, a karikára vágott kolbásszal együtt.. Sárgára pirítjuk rajta a lebbencstésztát,...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás tésztaleves kolbásszal
    12

    15 deka lisztből és a tojásokból tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk és széles metéltre vágjuk. A felkarikázott kolbászt forró vízbe...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Francia rakott burgonya
    3

    A burgonyát megfőzöm, majd lehűtöm. A tojásokat szintén megfőzöm. A hagymát üvegesre pirítom és hozzáadom a karikára vágott kolbászt,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Erdélyi rakott káposzta fűszeresen
    26

    Két kanál zsiradékban, pirítsd sárgára az apróra vágott hagymát, tedd bele a megtört fokhagymát és a darált húst. Sózd, borsozd, hintsd...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Erdélyi rakott káposzta, kemény tojással
    13

    15 dkg rizst megmosunk és zsírba téve, keveset pirítjuk. Húslevessel feleresztjük és a sütőbe téve, puhára pároljuk 20 dkg sovány sertéshúst...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >