kolbász

Az európai gasztronómiai kultúra régi, fontos tartósított húskészítménye akolbász, kalbász, kóbász (szláv klobasa). A kolbász tisztított sertésvékonybélbe, régebben esetenként juhbélbe töltött apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából sóval, általában sokféle fűszerrel, ízesítővel készülő,1-4 cm vastagságú húskészítmény.
A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Kolozsvári rakott káposzta
    19

    Az edény aljára olajat teszünk, majd megmelegítjük. Beleteszünk apró káposztát, majd fedő alatt sárgára és puhára pároljuk. A rizst...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Korhelyleves
    44

    A savanyú káposztát vízben lemossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. A vöröshagymát és a fokhagymát egyben beletesszük. Sóval, borssal...

    • 2 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Karfiol rétegesen
    1

    A rózsáira szedett karfiolt sós vízben megpárolom. Margarinnal kikenek egy jénai tálat, megszórom kevés zsemlemorzsával.Ráteszem a karfiol felét....

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Rántotta virslivel
    14

    A virslit és a kolbászt felkarikázzuk, a tojást egy tálba felütjük és felverjük. Serpenyőben olajat melegítünk, majd rászórjuk a virslit...

    • 6 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Káposzta székely módra
    18

    A sertéshúsból pörköltet készítünk, annyi a különbséggel, hogy tört fokhagymát, lecsót, kevés majoránnát, babérlevelet, egész borsot...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Kapros burgonyaleves szalonnával
    2

    A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, zsírját kisütjük, de a pörcöt is a forró zsírban hagyjuk. Hozzáadjuk a centis darabokra felkarikázott...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Kapros túrós tészta
    5

    A túrót áttörjük, összekeverjük a tejföllel, a kaporral, sóval és fokhagymával. A kolbászt és a szalonnát apró kockákra vágjuk (a kolbászból...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Karaj lecsós tojással
    1

    A zöldségeket összeaprítjuk, a húst 4 szeletre vágjuk. Kevés olajon kipirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát, megfuttatjuk benne a hagymát,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Jókai bableves
    1

    Előre beáztatott babot a csülökkel 2-3 liter vízben feltesszük főlni.Hozzáadjuk a zöldségeket és a kolbászt.Lassú tűzön főzzük még meg...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Jókai bableves csipetkével
    16

    Előző este, beáztatjuk langyos vízben az átválogatott babot és a csülköt. Másnap, annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >