kolbász

Az európai gasztronómiai kultúra régi, fontos tartósított húskészítménye akolbász, kalbász, kóbász (szláv klobasa). A kolbász tisztított sertésvékonybélbe, régebben esetenként juhbélbe töltött apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából sóval, általában sokféle fűszerrel, ízesítővel készülő,1-4 cm vastagságú húskészítmény.
A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Kedvenc lecsóm
    7

    Hámozás után, vágjuk kockákra, vagy félszeletekre a hagymát. Kockázzuk fel a szalonnát, és egy serpenyőben olvasszuk ki a zsírját, majd...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Lecsó gazdagon
    83

    A füstölt szalonna kiolvasztott zsírján megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a fokhagymát, angolszalonnát és a bacont. Pár...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Kolbászos pizza kemencében
    18

    Az élesztőt és tejet, 1 kk. cukorral, meleg helyen felfuttatom. A lisztet a sóval, olajjal, vízzel és a felfuttatott élesztővel elkeverem, majd...

    • 2 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Kenyérlángos
    479

    A lisztet egy tálba tesszük, fészket csinálunk bele. Beletesszük az élesztőt, a cukrot és kb. 1 dl langyos vizet. Összemorzsoljuk az élesztőt,...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli virslivel, kolbásszal
    35

    A krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk, és vízbe rakjuk. A paprikát, a paradicsomot, a hagymát felszeljük, vagy feldaraboljuk (ízlés szerint). A...

    • 8 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Mikrózott egytányéros reggeli
    2

    A hagymát apróra vágjuk, ételízesítővel megszórjuk. Erre jönnek a füstölt szalonna darabkák, paradicsom, paprika, cékla darabkák, majd...

    • 1 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás rakott burgonya
    16

    A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk. Egy edényben vizet melegítünk, beletesszük a leveskockát és a fokhagyma gerezdeket, ízesítjük ételízesítővel,...

    • 5 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Sajtos-kolbászos fánk
    16

    A hozzávalókat egy tálba rakjuk, és alaposan összedolgozzuk. Gombócokat formálunk belőle, és forró olajban kisütjük.

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Kenyérlángos 2
    20

    3 dkg élesztőt langyos tejben felfuttatok, kevés sóval, cukorral. Egy mély tálba mérek 60 dkg lisztet, két teáskanál sót, két evőkanál étolajat,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Polpetti
    181

    A húst kicsit kiklopfoljuk. A reszelt sajtot, kockázott házi sonkát, füstölt kolbászt, vajat, sót, borsot, ketchupot és mustárt jól összedolgozzuk....

    • 8 személyre
    • 60 perc
    Részletek >