kolbász

Az európai gasztronómiai kultúra régi, fontos tartósított húskészítménye akolbász, kalbász, kóbász (szláv klobasa). A kolbász tisztított sertésvékonybélbe, régebben esetenként juhbélbe töltött apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából sóval, általában sokféle fűszerrel, ízesítővel készülő,1-4 cm vastagságú húskészítmény.
A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Rakott buresz
    9

    A burgonyát és a főtt tojásokat karikákra vágjuk. A kolbászt felszeleteljük. Egy tepsit kiolajozunk, és zsemlemorzsával meghintjük. Rétegenként...

    • 4 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Magyaros kolbászos lecsó
    7

    A lecsót elkészítem a szokásos módon (szalonnát is teszek alá). Mikor már majdnem kész, hozzáöntöm a karikára vágott kolbászt. Összerottyantom...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Lecsó rizzsel
    12

    A paradicsomot leforrázzuk, a héját leszedjük, fel vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ujjnyi darabokra vágjuk. A 3 nagy fej hagymát vékony szeletekre...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Lecsó kolbásszal, burgonyával
    13

    1 fej vöröshagymát kevés olajon megpirítunk. 4 paprikát felkockázzunk, majd hozzáöntjük a hagymához. Megszórjuk pirospaprikával és fűszerezzük. 30...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Lecsó szalonnával és kolbásszal
    17

    A hagymát és a szalonnát üvegesre párolom, ráteszem a feldarabolt paradicsomot, paprikát, majd sózom. Mikor majdnem kész, karikázok bele füstölt...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Kolbászos krumplisaláta
    1

    A nagyobb krumplikat kettévágjuk, majd sós, forró vízben 20 percig puhára főzzük (de nem szétfőzzük). Lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk, majd...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Kolbászos, tojásos lecsó
    1

    Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, és hagyjuk, hogy kiengedje a zsírját, majd az apróra vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük. Karikákra...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Magyaros tészta
    30

    A tésztát kifőzzük sós vízben, közben elkészítjük a ragut. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, rárakjuk a kolbászt és a koktélparadicsomot. Ha...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Kolbászos-tejszínes tészta
    2

    A tésztát sós vízben kifőzöm. Közben a mártást elkészítem: kevés olajon a hagymát, fokhagymát megpirítom, majd a felkarikázott kolbászt...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Rakott karfiol
    14

    A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, majd forró, sós, fele tej-fele vízben (fedő nélkül), félkeményre főzzük. Leöblítjük hideg...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >