kolbász

Az európai gasztronómiai kultúra régi, fontos tartósított húskészítménye akolbász, kalbász, kóbász (szláv klobasa). A kolbász tisztított sertésvékonybélbe, régebben esetenként juhbélbe töltött apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából sóval, általában sokféle fűszerrel, ízesítővel készülő,1-4 cm vastagságú húskészítmény.
A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Pikáns raguleves
    2

    A felforrósított olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, sóval és cayenne-i borssal. Rátesszük a csíkokra...

    • 8 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Bakonyi gombaleves
    1

    A szalonnát egyforma kockákra felvágjuk, majd egy serpenyőben kisütjük a zsírját, amiből 3 evőkanálnyit félreteszünk. A megmaradt zsiradékban...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli köménnyel
    2

    A burgonyát hideg vízbe tesszük, az apróbbakat egyben hagyjuk, a többit kettévágjuk. A kolbászt pár pillanatra vízbe mártjuk, így könnyebben...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli
    170

    A burgonyát meghámozzuk, utána jól megmossuk és apróbb darabokra vágjuk. A kolbászról lehúzzuk a bőrét, majd felkarikázzuk. A hagymát, a...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Paprikáskrumpli paradicsommal
    3

    Az újburgonyát hideg vízbe tesszük, héját lekaparjuk, utána jól megmossuk, az apróbbakat egyben hagyjuk a többit kettévágjuk. A kolbászt...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Paprikáskrumpli bakonyi módra
    3

    2 evőkanál olajat megforrósítunk, üvegesre pirítjuk benne az apróra vágott hagymát, megszórjuk a paprikával, majd elkeverjük fél deci vízzel...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Nyári lecsós tojás
    91

    10 dkg bacont, 5 dkg zsírban megpárolunk, 10 dkg apróra vágott hagymával. Teszünk hozzá karikára vágott kolbászt és csíkokra vágott cukkinit. Néhány...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Olasz rakott burgonya
    25

    A megmosott és megtisztított burgonyát, a paradicsomot, a hagymát és a kolbászt felkarikázzuk. Hőálló edénybe, rétegesen beletesszük, úgy...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Kolbászos karaj töltve
    2

    A karajról lefejtem a gerinc- és a bordacsontot. A húst megmosom, leszárítom, megsózom. A karajdarabot hosszú, vékony hegyes késsel, hosszában,...

    • 4 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Almás-zöldbabos wok
    3

    A hozzávalókat megmosom és felkockázok mindent. A hozzávalókat wokba teszem és puhára párolok mindent. Fűszerezem. Az íze végett én szoktam...

    • 2 személyre
    • 25 perc
    Részletek >