kolbász

Az európai gasztronómiai kultúra régi, fontos tartósított húskészítménye akolbász, kalbász, kóbász (szláv klobasa). A kolbász tisztított sertésvékonybélbe, régebben esetenként juhbélbe töltött apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából sóval, általában sokféle fűszerrel, ízesítővel készülő,1-4 cm vastagságú húskészítmény.
A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Tarhonyaleves zellerrel
    1

    A kockákra vágott szalonnát süssük ki. A zsírján pirítsuk meg a tarhonyát, majd adjunk hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Folytassuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Kolbászos lencseleves
    2

    A lencsét beáztatjuk előző este.Leszűrjük és hideg vízbe feltesszük főnni.Babérlevéllel,sóval és borssal. Ha már puhul mehet bele a darabokra...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Paradicsommal rakott burgonya
    17

    A krumplikat 10-15 percre beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan megsikáljuk és leöblítjük. A tojásokat megmossuk. A krumplit annyi hideg vízzel...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli szójával
    7

    A krumplit és a tojásokat megfőzzük, majd megpucoljuk. A kelkáposzta leveleket megpároljuk. A hagymát karikára vágjuk és az olajon megdinszteljük....

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli kolbászosan
    2

    A burgonyát megfőzzük. A tepsit olajjal kikenjük. A burgonya egy részét felkarikázva, a tepsi aljára tesszük. Rápakoljuk a karikázott, főtt...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Rablóhús
    1

    A hozzávalókat feldaraboljuk. A húst befűszerezzük és 1-2 órára hűtőbe tesszük. A krumplikat sózzuk, borsozzuk. Pálcikára szépen felfűzzük...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Rakott burgonya
    18

    A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk. Egy sort kizsírozott tepsibe teszünk. Enyhén megsózzuk. A 8-10 keményre főzött, meghámozott tojást...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Öhöm
    88

    A szalonnát apró kockákra vágjuk, a bográcsban, lassú tűz fölött pirítjuk. Pár perc után (nehogy a szalonna barnára égjen), egy közepes...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Kolbászos muffin
    9

    A lisztet összekeverem a sütőporral, együtt átszitálom, majd félreteszem. Közepes méretű, a színharmónia érdekében borvörös, nagyobb keverőtálban...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Penke
    5

    Az alapanyagokat összekeverjük és kanállal beleszaggatjuk bő, forró olajba.

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >