kolbász

Az európai gasztronómiai kultúra régi, fontos tartósított húskészítménye akolbász, kalbász, kóbász (szláv klobasa). A kolbász tisztított sertésvékonybélbe, régebben esetenként juhbélbe töltött apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából sóval, általában sokféle fűszerrel, ízesítővel készülő,1-4 cm vastagságú húskészítmény.
A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Orwo szelet
    19

    A combokat megmosom, megtisztítom. A fűszerekkel megszórom, és egy kizsírozott tepsibe rakom. Szétosztom rajtuk a felszeletelt hagymákat, és...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli jó csípősen
    21

    A burgonyát megpucolom, megmosom, és feldarabolom. A vöröshagymát apróra vágom, és egy fazékban, kevés zsírral, üvegesre pirítom. Hozzáadom...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Kolbászos kiflik
    19

    A krumplit megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk, és puhára főzzük. Leszűrjük, és egy krumplitörővel pépesítjük. Az élesztőt felfuttatjuk...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Kolbászos tarhonyaleves
    7

    A kolbászt felszeleteljük, és kisütjük a zsírját, majd a visszamaradt zsiradékban, megpirítjuk a tarhonyát. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Rosztyókaleves
    13

    A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, majd sós, köménymagos vízben, néhány babérlevéllel feltesszük főni. A tojásokat lazán felverjük,...

    • 6 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Tojás rántotta magyar módra
    10

    Jól megmossuk a tojásokat, miután felszeleteltük a paradicsomot, paprikát és a hagymát. Forró olajba, beletörjük egyenként a tojásokat,...

    • 3 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli kolbásszal
    26

    A krumplit héjában megfőzöm. A tojásokat keményre főzöm, a tepsit kivajazom, zsemlemorzsával megszórom. Ha a krumpli megfőtt, megpucolom és...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli magyarosan
    15

    Megfőzzük a tojást és a krumplit, majd meghámozzuk, felkarikázzuk. A zsiradékkal kikent edénybe, elkezdjük a burgonyát belepakolni, majd a...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Tepsis egyveleg
    15

    Meghámozom a burgonyákat, karikára vágom, és a tepsi aljára rendezem. Megsózom, rákarikázom a lilahagymát és a paradicsomot. Erre jönnek...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Lencsegulyás kolbásszal
    12

    A megtisztított vöröshagymát kockára vágom, olajban megpirítom, meghintem a pirospaprikával, beleteszem a fűszereket, az elkapart fokhagymát,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >