kolbász

Az európai gasztronómiai kultúra régi, fontos tartósított húskészítménye akolbász, kalbász, kóbász (szláv klobasa). A kolbász tisztított sertésvékonybélbe, régebben esetenként juhbélbe töltött apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából sóval, általában sokféle fűszerrel, ízesítővel készülő,1-4 cm vastagságú húskészítmény.
A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Erdélyi töltött káposzta 2
    20

    Az erdélyi szalonnát félbevágjuk, a felét felkockázzuk, a másik felét felszeleteljük. A tarját nagyobb kockákra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk. A...

    • 4 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Citromos kolbászos tészta
    0

    A citromból 4 db fél centis karikát vágunk és egy száraz, közepesen forró serpenyőben mindkét oldalukat aranyszínűre karamellizáljuk, majd...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Öreg tészta
    18

    A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, és megpirítjuk. Azután hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát, és üvegesre pirítjuk. A paradicsomot...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Öreg reszelt
    16

    A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. A tűzről levéve, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felengedjük...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Göngyölt karaj kolbásszal, mackósajttal töltve
    53

    A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, grillfűszerrel megszórjuk. A kolbászt és a paprikákat apró kockákra vágjuk, és összedolgozzuk a sajttal....

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Hagyományos rakott burgonya
    31

    A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, majd hagyjuk kihűlni. A kolbászt felkarikázzuk. A tojásból hatot megfőzünk,...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Gombás-kolbászos burgonyaleves tejszínnel
    28

    A vöröshagymát és a szalonnát apróra, a zöldségeket, kolbászt karikákra, a gombát vékony szeletekre, a burgonyát kis kockákra vágtam. A...

    • 6 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Extra magyaros pizza pompos tésztából
    28

    A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen, szitán vagy krumplinyomón áttörjük. Az élesztőt a csipet cukorral, langyos...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Különleges kelkáposztafőzelék
    24

    Előkészítés: A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, felébe vágjuk, és vágódeszkán vékonyra szeleteljük, majd egy tálba tesszük. A...

    • 6 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Székelygulyás
    10

    A káposztát kevés, sós vízben, a babérlevéllel párold puhára. (Ha túl sok leve marad, szűrd le.) A pörkölt levébe főzd bele az összetört...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >