finomliszt

A búzaszem és őrlésének módja határozza meg a különböző lisztek minőségét és finomságát.
A búzaszem a külső maghéjból, a lisztkészítéshez szükséges keményítő túlnyomó részét tartalmazó endospermiumból és a csírából áll.
Graham-liszt
Ha az egész szemet megőrlik, tápanyagokban és fehérjékben gazdag teljes lisztet kapnak.
Fehérliszt
A liszt színe a beleőrölt maghéj mennyiségétől függ. A fehérliszt csak az endospermium őrleménye.
Kenyérliszt
A kenyérlisztet bizonyos fajta búzákból őrlik, a minden célra használható fehérlisztben kevesebb a sikér.

  • Fácánleves borókabogyóval
    2

    A feldarabolt fácánt felöntöm annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Ha a víz felforrt, lehabozom, beledobom a megtisztított vöröshagymát egészben,...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Fahéjas meggyleves
    10

    A meggyet magozzuk ki és 2 liter vízzel, tegyük fel főni. Ízesítsük egy darabka fahéjjal, sóval, kristálycukorral és a citrommal. A lisztet,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fahéjas csiga
    15

    A kétféle lisztet, cukrot, sót és a szárított élesztőt összekeverjük. A margarint megolvasztjuk, összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük a...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Fehér kenyér
    9

    A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük és jó alaposan kidagasztjuk. A tésztát langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Brokkolisaláta
    7

    A brokkolit szedjük rózsáira és sós, forró vízben, főzzük puhára. Közben az öntet készítsük el. A joghurtot keverjük ki a fűszerekkel...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Narancsos kuglóf
    0

    A lisztet, a sütőport és a keményítőt összekeverjük, majd egy keverőtálba szitáljuk. A többi hozzávalót is beletesszük, és konyhai robotgéppel...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Diós hókifli
    27

    A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, a darált diót és a reszelt citromhéjat....

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Céklás muffin
    4

    A céklát főzzük meg, hámozzuk meg, majd vágjuk apró kockára. A nedves anyagokat keverjük össze. A lisztet keverjük össze a sütőporral,...

    • 6 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Diótorta búzaliszttel
    3

    A lisztet 3 dkg cukorral, a tojássárgájával, a sóval és 8 dkg vajjal összegyúrjuk. A tésztát 12 órára, hűvös helyre tesszük. A sütőt...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Édes briós
    21

    Az összegyúrt tésztát megkelesztjük. Kb. 15 db-ba vágjuk, kb. 40 cm hosszú hurkaformára sodorjuk, majd briósformára tekerjük a csíkokat. ...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >