finomliszt

A búzaszem és őrlésének módja határozza meg a különböző lisztek minőségét és finomságát.
A búzaszem a külső maghéjból, a lisztkészítéshez szükséges keményítő túlnyomó részét tartalmazó endospermiumból és a csírából áll.
Graham-liszt
Ha az egész szemet megőrlik, tápanyagokban és fehérjékben gazdag teljes lisztet kapnak.
Fehérliszt
A liszt színe a beleőrölt maghéj mennyiségétől függ. A fehérliszt csak az endospermium őrleménye.
Kenyérliszt
A kenyérlisztet bizonyos fajta búzákból őrlik, a minden célra használható fehérlisztben kevesebb a sikér.

  • Gombalepény
    72

    A megtisztított, megmosott gombát apróra vágom. A tojást a tejjel habosra keverem. A tejes tojást összekeverem a burgonyapehellyel, finomra metélt...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Brióstészta
    10

    2 ek. langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, összekeverjük a liszttel, 4 tojással, cukorral, sóval. Ha már kezd összeállni a massza, egyenként...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Narancsos-fahéjas muffin
    14

    A sütőt, 200 fokra előmelegítjük. Egy tálban összevegyítjük a kétféle lisztet, kakaót, a sütőport és a fahéjat. Egy másik tálban, összekeverjük...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás cukkinileves
    1

    A cukkinit megmossuk, két végét levágjuk, majd vékony karikákra aprítjuk. A felforrósított olajon üvegesre pároljuk, ezután felöntjük 8 dl...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás burgonyás pogácsa
    9

    A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, cipóvá formáljuk és folpackba csomagolva, egy éjszakán át, hűtőben tartjuk. Másnap jól lisztezett...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Krumplifőzelék
    0

    A lisztet olajon megpirítjuk, majd a meghámozott, felaprított vöröshagymát és a pirospaprikát beleszórjuk, majd hozzáadunk kb. három deci vizet....

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Epres muffin
    18

    A sütőt 180°C-ra melegítjük. A muffinforma mélyedéseit kikenjük, vagy papírformákat teszünk bele. Az epret megmossuk és egy nagyobb szűrőn...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Epres rétes
    256

    A rétestésztához valókat langyos, ecetes vízzel, jó alaposan kidolgozzuk. Hosszasan dagasztjuk, hogy teljesen sima, lágy tésztát kapjunk. Akkor...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Epres ricottás torta
    12

    A vajat megolvasztom és hagyom kihűlni. Egy 22 cm-es, csatos tortaformát, sütőpapírral kibélelek. A kukoricadarát elkeverem a szitált liszttel...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Fácánleves borókabogyóval
    2

    A feldarabolt fácánt felöntöm annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Ha a víz felforrt, lehabozom, beledobom a megtisztított vöröshagymát egészben,...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >