finomliszt

A búzaszem és őrlésének módja határozza meg a különböző lisztek minőségét és finomságát.
A búzaszem a külső maghéjból, a lisztkészítéshez szükséges keményítő túlnyomó részét tartalmazó endospermiumból és a csírából áll.
Graham-liszt
Ha az egész szemet megőrlik, tápanyagokban és fehérjékben gazdag teljes lisztet kapnak.
Fehérliszt
A liszt színe a beleőrölt maghéj mennyiségétől függ. A fehérliszt csak az endospermium őrleménye.
Kenyérliszt
A kenyérlisztet bizonyos fajta búzákból őrlik, a minden célra használható fehérlisztben kevesebb a sikér.

  • Kapros, sajtos spagetti
    0

    Amíg a spagetti fő, a vajat a liszttel keverjük habzásig, ezután öntsük fel a megmelegített tejjel, és folytonosan kevergetve főzzük sűrűre....

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Kalácskoszorú
    8

    A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe rakjuk, a felsorolás sorrendjében és a tésztát dagasztó, kelesztő programmal elkészítjük. (A...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Csicsóka krémleves
    2

    A csicsókát kefével, vagy dörzsi-szivaccsal megtisztítjuk, kockára vágjuk. A krumplit is megpucoljuk, felvágjuk. A hagymákat aprítsuk fel és...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Joghurtos Pite
    10

    A lisztet elkeverjük egy csipet sóval, sütőporral és a feldarabolt margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat,...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Juhsajtos olívabogyós mufin
    1

    Egy edényben összekeverem a finomlisztet, a sót, a fűszerkeveréket, vagy az oregánot és a sütőport. Egy másik tálban jó habosra kikeverem...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Kakaóhabos szelet
    5

    A tojások sárgáját habosra keverjük, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet. A masszába...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Áfonyás muffin
    2

    A gyümölcsöt - ha mirelit - nem hagyjuk felengedni. Egy tálban összekeverjük a száraz dolgokat + citromhéjat. A másik tálban felverjük a tojást,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Áfonyás krémes
    16

    A vizet a zsírral felforraljuk és kevergetve beleszórjuk a lisztet. Addig főzzük, míg az edény falától el nem válik. 15-20 percre félretesszük....

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Mákos derelye
    11

    A lisztből és tojásból, kevés vízzel és pici sóval, gyúrt tésztát készítek, majd kicsit pihentetem. A tésztát, három milliméter vastagságúra...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Sonkás kenyér
    12

    Az elmorzsolt élesztőt, 1/2 dl langyos tejjel és a cukorral, bögrébe öntjük, majd simára keverve felfuttatjuk. Mély tálban, összekeverjük az...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >