finomliszt

A búzaszem és őrlésének módja határozza meg a különböző lisztek minőségét és finomságát.
A búzaszem a külső maghéjból, a lisztkészítéshez szükséges keményítő túlnyomó részét tartalmazó endospermiumból és a csírából áll.
Graham-liszt
Ha az egész szemet megőrlik, tápanyagokban és fehérjékben gazdag teljes lisztet kapnak.
Fehérliszt
A liszt színe a beleőrölt maghéj mennyiségétől függ. A fehérliszt csak az endospermium őrleménye.
Kenyérliszt
A kenyérlisztet bizonyos fajta búzákból őrlik, a minden célra használható fehérlisztben kevesebb a sikér.

  • Az én különleges tepertős pogim
    51

    A lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a sót, cukrot élesztőt, majd a meleg tejet ráöntjük, és 3 percet...

    • 10 személyre
    • 110 perc
    Részletek >
  • Rántott kelkáposzta
    16

    A kelkáposztát félbevágjuk, majd a vágott felével a vágódeszkára fektetjük. Ujjnyi szeletet vágunk, és azonnal rögzítjük hústűvel a szeletet. Miután...

    • 3 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Zsemle
    15

    Mint minden kelt tészta, ez is a kenyérsütő tartályában kezdte a pályafutását nálam. Kényelmesen belemértem a hozzávalókat, aztán bekapcsoltam...

    • 4 személyre
    • 150 perc
    Részletek >
  • Kelt tésztás szilvás pite
    16

    A tejet kicsit megmelegítjük, majd belekeverünk egy keveset a cukorból, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy jól felfusson. Közben egy...

    • 5 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Különleges forgácsfánk
    16

    A lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, az összes hozzávalót beletesszük, és jól összegyúrjuk. 4 cipót formálunk...

    • 8 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Nudli és szilvásgombóc
    20

    A héjában főtt krumplit hagyjuk hűlni, majd megtisztítjuk, és átnyomjuk krumplinyomón, vagy lereszeljük, ahogy most én tettem. Egy tálba téve,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Az én különleges fánkom
    64

    A lisztet kelesztőtálba öntöm, mélyedést készítek a közepébe, majd ebbe morzsolom az élesztőt. Rászórom a cukrot, sót, majd meleg, de nem...

    • 10 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Darázsfészek bő dióval
    32

    Az élesztőt kevés, langyos tejbe morzsolva felfuttatom. A maradék tejjel, a többi hozzávalót jól megdagasztom. Letakarom, langyos helyen kelesztem,...

    • 8 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Lekváros kalács
    61

    A kenyérsütő gép tartályába belemérem a hozzávalókat (a margarint olvasztva, tojásból két darabot), és elindítom a dagasztás programot....

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Mini kukoricás pizza
    51

    A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Míg felfut, addig egy tálba belemérjük a lisztet, megszórjuk...

    • 3 személyre
    • 60 perc
    Részletek >