finomliszt

A búzaszem és őrlésének módja határozza meg a különböző lisztek minőségét és finomságát.
A búzaszem a külső maghéjból, a lisztkészítéshez szükséges keményítő túlnyomó részét tartalmazó endospermiumból és a csírából áll.
Graham-liszt
Ha az egész szemet megőrlik, tápanyagokban és fehérjékben gazdag teljes lisztet kapnak.
Fehérliszt
A liszt színe a beleőrölt maghéj mennyiségétől függ. A fehérliszt csak az endospermium őrleménye.
Kenyérliszt
A kenyérlisztet bizonyos fajta búzákból őrlik, a minden célra használható fehérlisztben kevesebb a sikér.

  • Túrófánk, sós karamellás csokiöntettel
    0

    Keverjük össze a túrót, tojást, lisztet, sütőport, porcukrot és a sót. Hagyjuk pihenni pár percet, majd forró olajba szaggassuk ki és süssük...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Szalámis langalló
    0

    A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és még melegen áttörjük szitán, vagy tésztaszűrőn. Az élesztőt a csipet cukorral, langyos...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Vajas citromos lazac
    3

    A burgonyát lereszeljük és összekeverjük a liszttel, szódabikarbónával, tejszínnel. Sóval, borssal ízesítjük. Ha összeállt a tészta, forró...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Húsvéti mézeskalács
    0

    Első lépésként keverjünk össze minden száraz összetevőt. Ezután jöhet bele a tojás a langyos méz és a szoba hőmérsékletű vaj. Itt picit...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Vörösborban párolt pecsenye kacsa, krokettel
    0

    Melegítsük elő a sütőt 140 fokra és egy tepsibe rakjuk be a kacsát. Alaposan sózzuk, borsozzuk és egy kevés cukrot is szórjunk rá. Pucoljuk...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csokisan csokis muffin
    18

    A tojásokat egy tálba ütjük, majd hozzámérjük a cukrot. Addig keverjük, míg szép fényes, krémszínű nem lesz. Ekkor jöhet bele a puha...

    • 6 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Tökéletes beigli
    0

    A tésztával fogjuk kezdeni. A cukrot és a tejet langyosra melegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyre tegyük letakarva és hagyjuk...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • A tökéletes mézeskalács
    0

    Első lépésként keverjünkössze minden száraz összetevőt. Ezután jöhet bele a tojás a langyos méz és a szoba hőmérsékletű vaj. Itt picit...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Karácsonyi üveges muffin
    0

    A hozzávalókat alulról felfelé szép sorrendben tegyük egy nagy literes üvegbe. Az üveg tartalmát a következőképpen készíthetjük el: Egy...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Rántott csirkemell rizibizivel
    0

    A csirkemellfilét megmosom,szeletekre vágom,besózom mindkét oldalát és negyedórát állni hagyom. Majd bepanírozom először a lisztbe,majd a tojásba...

    • 3 személyre
    • 60 perc
    Részletek >