csokoládé

Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolatlhoz (ejtsd: sokolatl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is. A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.
A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.

  • Mikrós süti eperrel és tejszínhabbal
    11

    A tészta hozzávalóit egy müzlis tálban, kézi habverővel, alaposan simára keverjük, majd hozzáadjuk a diót. Az egészet betesszük a mikróba,...

    • 2 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Lekváros muffin
    6

    A csokit és vajat együtt megolvasztjuk, közben kikeverjük a tojást a cukorral. A lisztet és sütőport összekeverem. Ha kihűlt a csokis massza,...

    • 12 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Sztracsatellás muffin
    11

    A csokoládét apróra daraboljuk, a lisztet elkeverjük a sütőporral. A puha vajat, géppel habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Palacsinta dióval
    8

    Teljesen hagyományos módon, elkészítjük a palacsintatésztát (én az olajat belekeverem, így a serpenyőt csak az első palacsinta kisütése előtt...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Forró csokoládé
    5

    Egy lábasba tesszük a tejszínt, a tejet és a cukrot. Lassú tűzön, időnként megkeverve felforraljuk. Ha felforr, hozzáadjuk az apróra tört...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Trüffel marcipán borítással
    71

    Előkészítés: Minden hozzávalót gondosan kimérünk. Habtejszín jobb az enyhe édessége miatt, de ha nincs, főzőtejszínnel is helyettesíthető....

    • 10 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Karácsonyi panna cotta
    29

    A tejszínt egy lábasban meglangyosítjuk és belekeverjük a zselatinfixet. Amikor már csomómentes, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a túrót, a...

    • 5 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Velencei könnyű tiramisu
    7

    A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját 3 evőkanál cukorral alaposan kikeverjük, majd hozzávegyítjük a mascarponét, és félretesszük....

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Bögrés süti 2
    6

    Az összes hozzávalót összekeverjük géppel és kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Megszórjuk a csokival és kisütjük.

    • 6 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Bögrés csokis muffin
    7

    Mindent összeöntünk egy tálba, és összekeverjük. Muffinformába muffinpapírt rakunk, és belekanalazzuk a tésztát. (Vigyázzunk vele, hogy ne...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >