csokoládé

Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolatlhoz (ejtsd: sokolatl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is. A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.
A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.

  • Püspökkenyér csokibevonattal
    29

    A margarint habosra keverjük a kristálycukorral és a tojássárgájával. A lisztbe belekeverjük a 12 dkg apróra vágott adalékot (mazsola, birsalmasajt,...

    • 4 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Gesztenyés kuglóf
    29

    Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, kevés cukorral és egy kanálnyi liszttel. Meleg helyen, hagyjuk felfutni. Három tojást felütünk és a...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Mennyei golyók
    9

    A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőzben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat és a tojássárgákat. Simára keverjük, majd a cukrot, durvára...

    • 12 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Karácsonyi forró csoki
    11

    Melegítsük fel a tejet, egy nagyobb lábasban. Keverjük bele a csokoládét, és vegyük kisebbre a lángot. A tojásokat keverjük össze egy másik...

    • 5 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Mandulás-csokis torta
    5

    A tojások sárgáját a margarinnal, cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, darált mandulát, csokireszeléket. Közben a tojások...

    • 6 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Édes rakott palacsinta
    13

    A palacsintákat kisütjük, és egymásra rakjuk őket. Minden réteget mással ízesítünk, majd feltekerjük őket. A rétegek ízlés szerint variálhatók....

    • 5 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Ropogós csokis keksz
    63

    A vajat és az étcsokoládét (20 dekát), a barna cukorral együtt felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet elkeverjük a sütőporral...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Isteni forrócsoki
    11

    A tejet, a 2 dl tejszínnel felforraljuk. Elzárjuk alatta a gázt, és beledobjuk az apróra tört csokit, majd a fűszereket. Egy botmixer segítségével...

    • 2 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Gesztenye golyóbis
    5

    A gesztenyemasszát összedolgozzuk az olvasztott csokoládéval, és meg melegen, golyókat formálunk belőle. Meghempergetjük a natúr kakaóporban,...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Kókuszos-krémes szelet
    27

    A lisztet összekeverjük a sütőporral, 15 dkg cukorral és a kakaóporral. Ezt a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 tojást, és kevés tejföllel,...

    • 6 személyre
    • 70 perc
    Részletek >