csokoládé

Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolatlhoz (ejtsd: sokolatl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is. A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.
A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.

  • Francia csokoládékrém
    4

    Gőz felett, alacsony tűznél olvasszuk fel a kockákra tört csokoládét. Amikor már krémes, adjuk hozzá a tejszínt, majd húzzuk le a tűzről....

    • 2 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Feketeerdő kuglóf
    17

    A tojást és a cukrot, a puha vajjal habosra keverem. A lisztet, a sütőport, a kakaót és a reszelt csokoládét, az előző masszához, kanalanként,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Feketeerdő torta 1
    18

    A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját 8 evőkanál meleg vízzel és a cukorral, sűrű krémmé habosítjuk. Megolvasztjuk a margarint,...

    • 4 személyre
    • 150 perc
    Részletek >
  • Csokis muffin 1
    6

    A 3 tojássárgát, a cukrot és a vajat (vagy sütőmargarint) habosra keverjük. Apránként, felváltva hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Gyümölcskenyér
    3

    Amit kell, értelemszerűen feldarabolsz. Összekevered a nyers hozzávalókat, valamint a szárazakat külön, majd vegyíted őket. Végül hozzáadod...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Csokifagyi
    9

    A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a cukrot és a tejet, majd az egészet folytonos kevergetés mellett, lassú tűznél összefőzzük. A csokoládét...

    • 4 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Csokifagylalt
    14

    Kb. 1 dl tejszínhez, hozzákeverjük a reszelt csokoládét, és lassú tűzön, gőz fölött megolvasztjuk. A maradék tejszínhez hozzákeverjük...

    • 4 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Csokihab
    21

    A 4 tojásfehérjét kemény habbá kell verned, majd hozzáadni a 100 g cukrot. Közben fel kell olvasztanod a 100 g vajat vagy sütőmargarint, a 200...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csokis-joghurtos muffin
    4

    A lisztet, sütőport és a szódabikarbónát egy tálba jól összekavarjuk. A csoki felaprítjuk. A tojást, a cukrot egy tálba öntjük és robotgéppel...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csokis-chilis muffin
    3

    A csokoládét, a cukrot és a margarint felolvasztottam, mikróban, 350 fokon, 3 perc alatt (készíthetitek vízfürdő felett is, de úgy kissé macerásabb)....

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >