csokoládé

Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolatlhoz (ejtsd: sokolatl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is. A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.
A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.

  • Csokoládés sütemény
    9

    A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tojás sárgáját, a tejet, a lisztet és a cukrot elektromos...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Kókuszos kocka házilag
    17

    8 tojás sárgáját, 30 dkg cukorral és 8 evőkanál forró vízzel, habosra keverünk. Ezután 25 dkg lisztet, egy csomag sütőport és egy evőkanál...

    • 10 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Málnás brownie
    6

    A száraz anyagokat egy tálba rakjuk, és összekeverjük. A nedves anyagokat habosítsuk ki, majd keverjük hozzá a száraz anyagokat. Vajazott-lisztezett...

    • 8 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Konyakos meggygolyók
    2

    A hozzávalókat egy keverőtálban összedolgozzuk a kókuszreszelék kivételével. Golyókat formálunk úgy, hogy mindegyik darabnak a közepébe...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Keksztekercs kávéval
    30

    A darált háztartási kekszet összekeverjük a darált dióval, vagy mandulával, a kakaóval és a kihűlt kávéval. A porcukor felével édesítjük,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Karácsonyi gyümölcskenyér
    0

    A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót. Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Rumgolyó
    2

    A mazsolát beáztatjuk a rumba, lepje el a rum. Én a rumba még teszek egy jamaikai rumaromát, hogy intenzívebb legyen az íze. Minél tovább áll...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Forró csoki likőrrel
    2

    A felmelegített tejbe beleteszem a csokoládét, amikor felolvadt, hozzáadom a cukrot. A tetejére csokireszeléket szórok, ízlés szerint egy kis...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Csokis-kakaós muffin
    7

    A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, és várjuk meg, míg hűlni kezd. Az alapanyagokat rakjuk egy tálba, és lassú fokozaton, szép lassan keverjük...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Házi csokis muffin
    5

    A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóporral. A tojásokat kikeverjük a vajjal, a cukorral, majd...

    • 12 személyre
    • 60 perc
    Részletek >