csokoládé

Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolatlhoz (ejtsd: sokolatl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is. A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.
A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.

  • Sacher torta 1
    92

    A tojásokat kettéválasztjuk, a cukorral a tojásfehérjét és a sárgáját is habosra keverjük, majd utána összekeverjük. Ezek egyneműsítése...

    • 18 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Isler
    60

    A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. A cukrot a tojások sárgájával, a reszelt citromhéjjal, és a vaníliás cukorral összedolgozzuk. A tésztát...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Moszkauer
    11

    A tejszínt egy edénybe öntjük, majd a vajjal és a cukorral felforraljuk. Beleöntjük a diót, a kandírozott narancshéjat, a reszelt narancshéjat,...

    • 10 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Rigó Jancsi
    12

    6 tojás sárgáját, 6 kanál porcukorral keverjen habosra. Vegyítsen hozzá 10 dkg reszelt csokoládét, majd a 6 tojás keményre vert habját és...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Bounty-s muffin
    7

    A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. A lisztet elkeverjük a keményítővel, a sütőporral,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Az én oroszkrém tortám
    11

    A tojásokat 6 ek. cukorral, fehéredésig, gépi keverővel kikeverjük, majd hozzáadjuk a meleg vizet. Ezzel még 2 percig jól elkeverjük, majd a...

    • 12 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csokicseppes dominó
    15

    A tészta hozzávalóit (liszt, szoba hőmérsékletű margarin, porcukor, tojássárgája, vaníliás cukor és sütőpor) alaposan összedolgozzuk. Lisztezett...

    • 10 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csokis-diós foszlós kalács
    27

    A margarint kicsit meglangyosítjuk, hogy ne egy tömbben álljon, majd szép kényelmesen, belepakolunk mindent a kenyérsütőbe. Először akkor már...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Svéd barackos palacsinta
    20

    A palacsintát és a kompótot, rétegesen tegyük egy üvegtálba, majd tegyük fél órára hűvösre. Két kanál víz hozzáadásával, olvasszuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Színes Kit-Kat torta
    13

    Először is a pudingokat főzzük ki (eper és vanília), 3-3 dl tejben, kb. 5-5 dkg cukorral (ízlés szerint). Mikor már forr, beleteszünk 6-6 dkg...

    • 12 személyre
    • 180 perc
    Részletek >