burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Burgonyás babsaláta medvehagymával
    24

    A babot előző este beáztatjuk, majd sós vízben, néhány babérlevéllel megfőzzük. Használhatunk konzerv fehér babot is, lecsöpögtetve. A...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Frankfurti kacsaleves
    29

    Ezt a leves úgy készítettem el, mint a frankfurti levest, csak virsli helyett kacsa húst használtam. A kacsa bármely része felhasználható, én...

    • 6 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Nyakleves
    16

    A kacsanyakat kettévágom, és beáztatom kicsit. Közben megtisztítom a zöldségeket. A répaféléket hasábra szoktam vágni, a zellert és karalábét...

    • 6 személyre
    • 200 perc
    Részletek >
  • Házi gyros
    26

    A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben, fazékban, olajon kicsit megpirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, és tetszőleges ízesítésű...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Rántott krumplikorongok kapros mártogatóssal
    260

    A joghurtot elkeverjük a majonézzel, belezúzzuk a megtisztított fokhagymát, meghintjük a sóval, majd beleszórjuk a szárított kaprot. Alaposan...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli csirkehússal
    35

    Ugyanúgy kezdünk neki, mint a sima rakott krumplinak. Tehát odatesszük főni héjastól, a jól megmosott krumplit. Én egy kis sót szoktam szórni...

    • 4 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Borzas sertésmáj
    34

    A májat megmosom, majd papírtörlővel leitatom róla a nedvességet. Kisujjnyi vastag szeletekre vágom. Egy tálba, beleteszek három evőkanál...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Tejszínes karfiolleves
    14

    A karfiolt rózsáira szedjük, és megmossuk. Egy lábasban feltesszük a vizet főni, sóval, ételízesítővel ízesítjük, majd beletesszük a...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Egyszerű brokkolikrémleves
    15

    A megtisztított brokkolit apró rózsákra szedjük, a vastagabb szárakat levágjuk. A krumplit felkockázzuk. A hagymákat megtisztítjuk, a vöröset...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Pirított lebbencsleves
    7

    Egy lábasban olajat hevítünk, majd a lebbencstésztát megpirítjuk. A tűzről levéve, megszórjuk pirospaprikával, majd kiszedjük egy tányérra....

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >