burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Borzas sertésmáj
    34

    A májat megmosom, majd papírtörlővel leitatom róla a nedvességet. Kisujjnyi vastag szeletekre vágom. Egy tálba, beleteszek három evőkanál...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Tejszínes karfiolleves
    14

    A karfiolt rózsáira szedjük, és megmossuk. Egy lábasban feltesszük a vizet főni, sóval, ételízesítővel ízesítjük, majd beletesszük a...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Egyszerű brokkolikrémleves
    15

    A megtisztított brokkolit apró rózsákra szedjük, a vastagabb szárakat levágjuk. A krumplit felkockázzuk. A hagymákat megtisztítjuk, a vöröset...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Pirított lebbencsleves
    7

    Egy lábasban olajat hevítünk, majd a lebbencstésztát megpirítjuk. A tűzről levéve, megszórjuk pirospaprikával, majd kiszedjük egy tányérra....

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Fűszeres krumpli a sütőből
    46

    A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és hosszában kettévágjuk. Vágódeszkára fektetve, a tetejét bevagdaljuk, de ügyeljünk, hogy ne vágjuk teljesen...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Gyöngybab leves
    31

    A babot a főzés előtti nap estéjén bő, meleg vízbe áztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra, a krumplit nagyobbra kockázzuk,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Puha zsíros kifli
    19

    A megtisztított, meghámozott, kockára vágott krumplit vízben puhára főzzük, leszűrjük és összetörjük. A meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Tepsis hal cukkinivel
    11

    A krumplit meghámozom, és karikára vágom, majd egy kiolajozott tepsi aljára rendezem. A halas fűszerkeverék felét rászórom. Ezután rárakom...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Öhöm
    9

    Egy lábasban olajat hevítünk, majd a lebbencstésztát megpirítjuk. A tűzről levéve, megszórjuk pirospaprikával, majd kiszedjük egy tányérra....

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Sonkás-póréhagymás-kukoricás langalló
    17

    A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen, szitán vagy krumplinyomón áttörjük. Az élesztőt a csipet cukorral, langyos...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >