burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Resztelt Máj .
    1

    A májat megmosom ,szárazra törlöm,csíkokra vágom, a hagymákat megtisztítom ,félkarikára vágom,a burgonyát megtisztítom ,hasábokra vágom. A...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Baconba tekert sertésmáj hagymás burgonyával
    0

    A májat megmossuk, kisebb szeletekre vágjuk és betekerjük a baconba. Wokba rakjuk az aljára egy két kanál étolajat rakunk,de nem kell sok,mert...

    • 3 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Resztelt máj
    0

    A szalonnát kakastaréjra vágom, kiengedem a zsírját, félreteszem, és a felaprított hagymát megpirítom rajta. A májat megmosom, és papírtörlővel...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Károlyi saláta
    0

    A tojást főzzük meg, keményre. A burgonyát egy csipetnyi sóval főzzük meg, héjában. A tartár mártáshoz keverjük egy kevés tejfölt, hogy...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Mandulás halfilé snidlinges burgonyapürével
    0

    A burgonyát hámozzuk meg és sós vízben főzzük puhára. A mandulát daráljuk finomra egy daráló segítségével. A halszeleteket vágjuk egyenlő...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Savanyított bableves tarhonyával
    25

    A megmosott, sótól kiáztatott, füstölt húst kockákra vágjuk, és egy nagyobb edénybe helyezzük. Felöntjük vízzel, és feltesszük főni....

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Őzpörkölt burgonyakrokettel
    14

    A húst megtisztítjuk, lehártyázzuk, és felkockázzuk, 2 cm-es darabokra. A sárgarépát megtisztítjuk és felaprítjuk. A borókabogyókat a...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Zöldfűszeres zöldségkrémleves
    7

    A zöldségeket készítsük elő, majd egyforma darabokra vágjuk össze. A hagymát futtassuk meg, a vajon. Szórjuk rá a zöldségeket, és pároljuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Tojásos krumplisaláta
    17

    A krumplit megpucolva, felkockázva, sós vízben megfőzöm. A tojásokat is keményre főzöm, lehűtöm, megpucolom, és szintén felkockázom. A...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Halgulyás
    12

    A meghámozott és kockára vágott hagymát olajon megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt...

    • 6 személyre
    • 50 perc
    Részletek >