burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Mandulás halfilé snidlinges burgonyapürével
    0

    A burgonyát hámozzuk meg és sós vízben főzzük puhára. A mandulát daráljuk finomra egy daráló segítségével. A halszeleteket vágjuk egyenlő...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Savanyított bableves tarhonyával
    25

    A megmosott, sótól kiáztatott, füstölt húst kockákra vágjuk, és egy nagyobb edénybe helyezzük. Felöntjük vízzel, és feltesszük főni....

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Őzpörkölt burgonyakrokettel
    14

    A húst megtisztítjuk, lehártyázzuk, és felkockázzuk, 2 cm-es darabokra. A sárgarépát megtisztítjuk és felaprítjuk. A borókabogyókat a...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Zöldfűszeres zöldségkrémleves
    7

    A zöldségeket készítsük elő, majd egyforma darabokra vágjuk össze. A hagymát futtassuk meg, a vajon. Szórjuk rá a zöldségeket, és pároljuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Tojásos krumplisaláta
    17

    A krumplit megpucolva, felkockázva, sós vízben megfőzöm. A tojásokat is keményre főzöm, lehűtöm, megpucolom, és szintén felkockázom. A...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Halgulyás
    12

    A meghámozott és kockára vágott hagymát olajon megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt...

    • 6 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Burgonyás babsaláta medvehagymával
    24

    A babot előző este beáztatjuk, majd sós vízben, néhány babérlevéllel megfőzzük. Használhatunk konzerv fehér babot is, lecsöpögtetve. A...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Frankfurti kacsaleves
    29

    Ezt a leves úgy készítettem el, mint a frankfurti levest, csak virsli helyett kacsa húst használtam. A kacsa bármely része felhasználható, én...

    • 6 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Nyakleves
    16

    A kacsanyakat kettévágom, és beáztatom kicsit. Közben megtisztítom a zöldségeket. A répaféléket hasábra szoktam vágni, a zellert és karalábét...

    • 6 személyre
    • 200 perc
    Részletek >
  • Házi gyros
    26

    A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben, fazékban, olajon kicsit megpirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, és tetszőleges ízesítésű...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >