burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Sonkás-fűszeres csirkemell
    0

    A csirkemell filéket felszeleteljük, a vaj felét összekeverjük a fűszerekkel, az aprított petrezselyemmel,bazsalikommal és a filéket megkenjük...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Paprikás édesköményes tortilla
    0

    Elkészítés 1. A hagymát, lilahagymát olíva olajon lepirítjuk. 2. Bele pirítjuk az apróra vágott kaliforniai paprikákat. 3. Majd tejszínnel...

    • 2 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli Szisza konyhájából
    0

    A hagymát apróra vágjuk, majd olajon megfonnyasztjuk, ekkor hozzáadjuk a karikára vágott parasztkolbászt! Rövid ideig együtt sütjük, majd rászórjuk...

    • 1 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Töltött burgonya ropogós kolbász vitorlákkal
    0

    A burgonyákat meghámozzuk, sós vízben megfőzzük. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk (ha nagy darab a hús, vágjuk ketté), majd olajon, nagy hőmérsékleten...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli
    0

    Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát,majd meghintjük a pirospaprikával. Kevés vízzel felengedjük. Beletesszük a fokhagymát,és...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Kolbászos Krumplileves Édes-Sós Túrósokkal
    0

    A túrót,margarint,finomlisztet és a teáskanál sót összegyúrjuk--éjszakára hűtőbe tesszük. Leves: A krumplit megpucoljuk,felkockázzuk...

    • 3 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Egyszerű paprikás krumpli
    0

    A szalonnát felkockázzuk és zsírjára sütjük, majd a felkarikázott parasztkolbászt is hozzá adjuk. Rászórjuk az apróra vágott vöröshagymát...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Pikáns paprikás krumpli A'la Riki módra
    0

    A tojásokat feltesszük föni.A hagymát megtisztítjuk apróra vàgjuk.A szalonnát szintén apróra vágjuk majd a hagymàval együtt belerakjuk egy...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli
    0

    A szalonnát felcsíkozzuk és egy lábasban ropogósra sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát amit üvegesre párolunk, majd a felkarikázott...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli
    0

    A füstölt szalonnát kisebb kockára vágom és zsírjára sütöm,majd a vöröshagymát apróra vágom hozzáadom és megdinsztelem. Fokhagyma nyomón...

    • 3 személyre
    • 60 perc
    Részletek >