burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Cigánypecsenye
    34

    A cigánypecsenye tarjából készítve a legfinomabb.Annyi vékony szelet szalonnát szelek bevagdosom őket, amennyi szelet húst készítek. A szalonnákat...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Cipóban sült csülök
    16

    A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, áttörjük. Az élesztőt, langyos tejben elmorzsoljuk, kevés lisztet adunk hozzá és meleg helyen...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Citromos- fokhagymás csirke
    14

    A vöröshagymát és burgonyát meghámozzuk, ás az átlagosnál kicsit vastagabb karikára szeljük. a rizst megmossuk, lecsöpögtetjük összekeverjük...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Rozmaringos csirkeszárny
    18

    A mustárt elkeverjük az olajjal és belekeverjük az aprított rozmaring felét. A megmosott csirkeszárnyakat szárazra törüljük, sózzuk, borsozzuk...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Csalánleves
    2

    A felaprított hagymát olajon megfuttatom, majd amikor üveges, hozzáadom a megmosott, kissé összevagdalt csalánt (amikor vizes, már nem nagyon csíp)...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Csicsóka krémleves
    3

    A vajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd mellédobom a kockákra vágott krumplit, és zellert. Felöntöm a zöldségalaplével. Néhány...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Csirke becsinált
    10

    1-2 csirke aprólékát hideg vízben felteszem főni,sózom. Mikor félig megpuhult a hús, bezöldségelem. Sárgarépa , petrezselyem, zeller,karalábé,paradicsom,paprika,krumpli...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Csirke brassói
    69

    A forró olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kockákra darabolt csirkecombfilét. Erős...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csirkecomb fűszeres sütőtökkel
    2

    A csirkecombokat kicsontozzuk, és kevés olívaolajban hirtelen átsütjük, majd kivesszük. A sütőtököt megmossuk, megtöröljük, félbevágjuk. A...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Zöldborsós csirkemell egytálétel
    9

    A kicsontozott csirkemellet vágd ujjnyi csíkokra. Tedd forró vajra és kevergetve süsd, míg ki nem fehéredik. Ekkor, add hozzá a zöldborsót,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >