burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Csalánleves
    2

    A felaprított hagymát olajon megfuttatom, majd amikor üveges, hozzáadom a megmosott, kissé összevagdalt csalánt (amikor vizes, már nem nagyon csíp)...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Csicsóka krémleves
    3

    A vajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd mellédobom a kockákra vágott krumplit, és zellert. Felöntöm a zöldségalaplével. Néhány...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Csirke becsinált
    10

    1-2 csirke aprólékát hideg vízben felteszem főni,sózom. Mikor félig megpuhult a hús, bezöldségelem. Sárgarépa , petrezselyem, zeller,karalábé,paradicsom,paprika,krumpli...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Csirke brassói
    69

    A forró olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kockákra darabolt csirkecombfilét. Erős...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csirkecomb fűszeres sütőtökkel
    2

    A csirkecombokat kicsontozzuk, és kevés olívaolajban hirtelen átsütjük, majd kivesszük. A sütőtököt megmossuk, megtöröljük, félbevágjuk. A...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Zöldborsós csirkemell egytálétel
    9

    A kicsontozott csirkemellet vágd ujjnyi csíkokra. Tedd forró vajra és kevergetve süsd, míg ki nem fehéredik. Ekkor, add hozzá a zöldborsót,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Csirkeragu gombával
    10

    Csíkokra vágjuk a húst és a szalonnát, negyedekre a krumplit és az apróbb gombát, kockára a hagymát. Olajat öntünk a tepsibe, és mindent...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Csirkecomb jóasszony módra
    11

    A csirkecombot sózzuk,fűszersóval bekenjük,tepsibe helyezzük .Olajat öntünk alá és egy kevés vizet. Alufóliával lefedjük.160 fokos sütőben...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csirkés-almás rakott krumpli
    1

    A mellfilét vékony szeletekre vágjuk, majd sóval, borssal, mustárral fűszerezzük, és forró vajon, pirosra sütjük. A burgonyákat meghámozzuk,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >