burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Tejfeles burgonyakrémleves
    4

    A füstölt szalonnát csíkokra metéljük, zsírját lábosban kiolvasztjuk, majd üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Marhahúsos-gombás leves
    3

    A marhahúst pörköltnek készítjük, annyi vízzel, hogy ellepje. Befűszerezzük (később még adunk hozzá vizet, hogy leves legyen). Ha a hús...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Csülkös bableves burgonyával
    11

    Babot előző este beáztatjuk. Csülköt egy nagyon nagy fazékban, hideg vízben odarakjuk főni. Babérlevelet, borsot és az apróra vágott hagymát...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Csülök Pékné módra
    10

    A krumplit meghámozzuk, megmossuk, hasábokra vágjuk és egy tepsibe tesszük. A hagymát először félbe vágjuk, majd felkarikázzuk. A felét rászórjuk...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Cukkinis krumplileves
    5

    Olajat felmelegítjük, beletesszük a fokhagymát és a felszeletelt paradicsomot. Az egészet megdinszteljük. Ezután felöntjük vízzel, és belerakjuk...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Cukkinis rakott krumpli
    3

    A krumplit hámozd meg és karikázd fel, majd 5 percre, tedd forrásban lévő vízbe. A cukkinit karikázd fel, a sonkát csíkozd. Egy tepsit, vagy...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Édesburgonyaleves
    5

    Hámozzuk meg a burgonyát, mossuk meg, vágjuk kockára és 30 g olvadt vajban, hevítsük fel egy lábasban. A kockákat szórjuk be egy kevéske sóval...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Currys tojássaláta
    196

    A főtt tojásokat és a főtt burgonyát meghámozzuk. A tojásokat karikákra, a burgonyákat kockákra vágjuk. Az uborkát a burgonyához hasonlóan...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Tökmagvas kenyér
    38

    Futtassa meg az élesztőt, 1 dl langyos vízben. Gyúrja össze az olaj és a tökmag kivételével a hozzávalókat annyi vízzel, hogy közép kemény...

    • 4 személyre
    • 150 perc
    Részletek >
  • Dán burgonyasaláta
    4

    A burgonyát héjában megfőzzük. Ha kihűlt meghámozzuk és felkarikázzuk. A kefírt elkeverjük a porcukorral, a mustárral, a felkarikázott újhagymával...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >