burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Édesköményleves, baconchips-szel
    0

    Olajon megdinsztelem a hagymákat, majd a torzsátlanított, összevágott édesköményt, végezetül hozzáadom a krumplit. Felöntöm alaplével, majd...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Egészben sült sertéskaraj
    25

    A karajt sóval, borssal beszórjuk, mézzel bekenjük, és forró olajon, minden oldalát pirosra sütjük. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk sörrel, és...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Burgonyás pogácsa
    3

    Az alábbi burgonyás pogácsa tésztája lehet az alapja krokettnek, burgonyanudlinak, szilvás gombócnak is. A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadunk...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Krumplis pogácsa
    12

    A tojássárgájába belemorzsoljuk az élesztőt és a többi hozzávalóval együtt, összedagasztjuk. Belerakjuk a tésztát egy üvegtálba és lefedjük. 1...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Almás rakott burgonya
    0

    A burgonyát héjában megfőzzük, a tojásokat sós vízben, 10 percig, azaz keményre főzzük és hideg vízbe merítve lehűtjük. A hagymákat apróra...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Burgonya krémleves gombával
    8

    A burgonyát puhára főzzük, ételízesítős vízben. Közben a gombát szeletekre vágjuk és vajon megpároljuk. Ha burgonya megpuhult, leturmixoljuk. Újra...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli karajjal
    6

    A burgonyát puhára főzöm.A karajt sózom, borsozom és meghintem egy pici bazsalikommal. Felszeletelem a krumplit, hagymát és a paradicsomot. Egy...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Tejfeles burgonyakrémleves
    4

    A füstölt szalonnát csíkokra metéljük, zsírját lábosban kiolvasztjuk, majd üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Marhahúsos-gombás leves
    3

    A marhahúst pörköltnek készítjük, annyi vízzel, hogy ellepje. Befűszerezzük (később még adunk hozzá vizet, hogy leves legyen). Ha a hús...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Csülkös bableves burgonyával
    11

    Babot előző este beáztatjuk. Csülköt egy nagyon nagy fazékban, hideg vízben odarakjuk főni. Babérlevelet, borsot és az apróra vágott hagymát...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >