burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Vajban sült halszelet
    6

    A burgonyát sós vízben megfőzzük. A tejet felmelegítjük. Közben a halszeleteket sózzuk és lisztbe mártjuk. A vajat felmelegítjük a serpenyőben...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Sütőtökkrémleves póréhagymával
    1

    A vajon a póréhagymát a cukorral picit karamellizáljuk. A tököt és a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a hagymához, felöntjük...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Rakott burgonya szalonnával
    26

    A burgonyát és a tojást, külön-külön megfőzzük. Felszeleteljük őket és tepsibe rétegeljük. Szalonnát is rakunk a rétegek közé. A tejfölt...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Édesköményleves, baconchips-szel
    0

    Olajon megdinsztelem a hagymákat, majd a torzsátlanított, összevágott édesköményt, végezetül hozzáadom a krumplit. Felöntöm alaplével, majd...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Egészben sült sertéskaraj
    25

    A karajt sóval, borssal beszórjuk, mézzel bekenjük, és forró olajon, minden oldalát pirosra sütjük. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk sörrel, és...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Burgonyás pogácsa
    3

    Az alábbi burgonyás pogácsa tésztája lehet az alapja krokettnek, burgonyanudlinak, szilvás gombócnak is. A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadunk...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Krumplis pogácsa
    12

    A tojássárgájába belemorzsoljuk az élesztőt és a többi hozzávalóval együtt, összedagasztjuk. Belerakjuk a tésztát egy üvegtálba és lefedjük. 1...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Almás rakott burgonya
    0

    A burgonyát héjában megfőzzük, a tojásokat sós vízben, 10 percig, azaz keményre főzzük és hideg vízbe merítve lehűtjük. A hagymákat apróra...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Burgonya krémleves gombával
    8

    A burgonyát puhára főzzük, ételízesítős vízben. Közben a gombát szeletekre vágjuk és vajon megpároljuk. Ha burgonya megpuhult, leturmixoljuk. Újra...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli karajjal
    6

    A burgonyát puhára főzöm.A karajt sózom, borsozom és meghintem egy pici bazsalikommal. Felszeletelem a krumplit, hagymát és a paradicsomot. Egy...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >