burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Francia rakott burgonya
    15

    A margarint vagy vajat megolvasztjuk, beletesszük a lisztet, egy kicsit átpirítjuk, majd meleg tejjel felengedjük és addig főzzük, míg egy mártást...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Pirított burgonya
    8

    A burgonyákat megmossuk és olívaolajjal meglocsolunk egy tepsit. Belerakjuk a burgonyát, rászórjuk a vágott paszternákot és sárgarépát. Sütőben,...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Diós rántott sajt, répás burgonyapürével
    1

    A sajtot nyolc szeletre vágom, majd a szeleteket félbe vágom. A tojásokat szétválasztom és 1 tojás sárgáját félreteszek. A megmaradt tojást...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Vajban sült halszelet
    6

    A burgonyát sós vízben megfőzzük. A tejet felmelegítjük. Közben a halszeleteket sózzuk és lisztbe mártjuk. A vajat felmelegítjük a serpenyőben...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Sütőtökkrémleves póréhagymával
    1

    A vajon a póréhagymát a cukorral picit karamellizáljuk. A tököt és a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a hagymához, felöntjük...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Rakott burgonya szalonnával
    26

    A burgonyát és a tojást, külön-külön megfőzzük. Felszeleteljük őket és tepsibe rétegeljük. Szalonnát is rakunk a rétegek közé. A tejfölt...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Édesköményleves, baconchips-szel
    0

    Olajon megdinsztelem a hagymákat, majd a torzsátlanított, összevágott édesköményt, végezetül hozzáadom a krumplit. Felöntöm alaplével, majd...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Egészben sült sertéskaraj
    25

    A karajt sóval, borssal beszórjuk, mézzel bekenjük, és forró olajon, minden oldalát pirosra sütjük. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk sörrel, és...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Burgonyás pogácsa
    3

    Az alábbi burgonyás pogácsa tésztája lehet az alapja krokettnek, burgonyanudlinak, szilvás gombócnak is. A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadunk...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Krumplis pogácsa
    12

    A tojássárgájába belemorzsoljuk az élesztőt és a többi hozzávalóval együtt, összedagasztjuk. Belerakjuk a tésztát egy üvegtálba és lefedjük. 1...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >