burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Hagymakrémleves
    11

    Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a vékonyan leszeletelt vöröshagymát, kockázott burgonyát és megpirítjuk. Rászórjuk a...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Francia rakott burgonya
    3

    A burgonyát megfőzöm, majd lehűtöm. A tojásokat szintén megfőzöm. A hagymát üvegesre pirítom és hozzáadom a karikára vágott kolbászt,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Francia saláta
    29

    A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát vágd kis kockákra és keverd össze a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főzted, vagy pároltad,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Franciasaláta répával
    0

    6 db közepes krumplit héjában megfőzünk, 3 db tojást keményre főzünk. Kell még hozzá, egy jó marék zöldség és sárgarépa főzve. 15...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Francia saláta joghurtosan
    3

    A megtisztított és kockára vágott zöldségeket főzzük puhára. Ügyeljünk arra, hogy egyik se legyen túl puha. A megfőtt zöldséget öblítsük...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Francia saláta
    0

    A tejfölt a majonézzel összekeverjük. Belekeverjük a mustárt, cukrot, a csipetnyi sót és fehérborsot. Nyomunk bele egy kis citrom levet. Ezeket...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Francia saláta karalábéval
    15

    A zöldséget apró kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Utána leszűrjük, hideg vízzel leöntjük. A megfőtt burgonyát, a megtisztított...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Francia saláta kukoricával
    12

    A krumplit, a kukoricát, a borsót és a sárgarépát megpucolom. A krumplit és a sárgarépát kockára vágom. Ezután puhára párolom a zöldségeket....

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Frankfurti leves krumplival
    13

    A kelkáposztát csíkokra vágjuk, majd annyi vízben feltesszük főni amennyi majdnem ellepi. Amikor már rottyant egyet, akkor beletesszük a fűszereket....

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Frankfurti leves (egyszerűen)
    15

    A káposztát csíkokra vágjuk, fazékba rakjuk, felöntjük vízzel. Puhára főzzük.Borssal és delikáttal ízesítjük. Liszt és tej keverékéből...

    • 2 személyre
    • 35 perc
    Részletek >