burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Francia saláta
    0

    A tejfölt a majonézzel összekeverjük. Belekeverjük a mustárt, cukrot, a csipetnyi sót és fehérborsot. Nyomunk bele egy kis citrom levet. Ezeket...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Francia saláta karalábéval
    15

    A zöldséget apró kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Utána leszűrjük, hideg vízzel leöntjük. A megfőtt burgonyát, a megtisztított...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Francia saláta kukoricával
    12

    A krumplit, a kukoricát, a borsót és a sárgarépát megpucolom. A krumplit és a sárgarépát kockára vágom. Ezután puhára párolom a zöldségeket....

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Frankfurti leves krumplival
    13

    A kelkáposztát csíkokra vágjuk, majd annyi vízben feltesszük főni amennyi majdnem ellepi. Amikor már rottyant egyet, akkor beletesszük a fűszereket....

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Frankfurti leves (egyszerűen)
    15

    A káposztát csíkokra vágjuk, fazékba rakjuk, felöntjük vízzel. Puhára főzzük.Borssal és delikáttal ízesítjük. Liszt és tej keverékéből...

    • 2 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Frankfurti leves
    2

    A finomra vágott vöröshagymát az olaj felében lepirítjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát és a burgonyát, amelyet meghámoztunk és kis kockákra...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Erdélyi csorba leves zöldbabbal
    57

    Az olajban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, őrölt pirospaprikát. Beletesszük a kockára vágott húst, és megfőzzük. Közben egy...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Erdélyi gulyásleves
    2

    A húst megszabadítom a faggyútól és az inaktól, megmosom, majd forró ecetes vízzel leforrázom. 6-8 percig forró vízben áztatom, majd apró...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Erdélyi krumplisaláta
    13

    A krumplit sós vízben főzd meg. Szedd le a héját, és az almával együtt kockázd fel. Utóbbit locsold meg a citrom levével. A tojásokat is főzd...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli zöldséggel
    15

    Megfőzzük a burgonyát (héjában), a tojást és a virslit. Míg ezek elkészülnek, kevés olajon megpirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >