burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Fokhagyma leves burgonyával
    7

    A burgonyát megfőzzük. Vajjal, tejszínnel összetörjük, majd kb. 5 dl vízzel simára keverjük. A fokhagymát lereszeljük és hozzáadjuk a levesünkhöz....

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fokhagyma mártás ecettel
    2

    A sóval szétnyomott fokhagymát elkeverjük az áttört burgonyával és cseppenként tesszük hozzá az olajat. Jól kikeverjük és ecettel ízesítjük...

    • 4 személyre
    • 10 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás burgonyaleves
    5

    A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom, majd fazékba téve ráöntök nyolc deci vizet. Beleszórom a vegetát és a törött borsot, ezután...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás burgonyapüré
    9

    A burgonyát meghámozom, s apróra összevágom. Majd megfőzöm vízben. Amikor megfőtt a burgonya, leszűröm, s összetöröm, vagy burgonyanyomóval...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Sült csirkecomb paradicsom mártással
    4

    A csirkehúsokat, mindkét oldalukon megpirítjuk, kis olajban. Tepsibe rakjuk és megsütjük. A paradicsompürét megpirítjuk, kevés olajon. Vízzel...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás tejföllel sült steak
    2

    A hússzeleteket kiklopfolom, sózom és lisztbe forgatom. A burgonyát lereszelem, beleütöm a tojást, hozzákeverek annyi lisztet, amennyit felvesz...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás tócsni
    2

    A megtisztított nyers burgonyát durva reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet és a tojást. Törött borssal, sóval, apróra vágott petrezselyemmel...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fóliás burgonya párolt céklával és salátával
    0

    A burgonyákat félig főzzük meg héjában, majd vékonyan kenjük be olajjal és süssük tovább alufóliával betekerve középmeleg (180 fokos) sütőben....

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Krumplifőzelék
    0

    A lisztet olajon megpirítjuk, majd a meghámozott, felaprított vöröshagymát és a pirospaprikát beleszórjuk, majd hozzáadunk kb. három deci vizet....

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Hagymakrémleves
    11

    Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a vékonyan leszeletelt vöröshagymát, kockázott burgonyát és megpirítjuk. Rászórjuk a...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >