burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Sült csirkecomb paradicsom mártással
    4

    A csirkehúsokat, mindkét oldalukon megpirítjuk, kis olajban. Tepsibe rakjuk és megsütjük. A paradicsompürét megpirítjuk, kevés olajon. Vízzel...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás tejföllel sült steak
    2

    A hússzeleteket kiklopfolom, sózom és lisztbe forgatom. A burgonyát lereszelem, beleütöm a tojást, hozzákeverek annyi lisztet, amennyit felvesz...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás tócsni
    2

    A megtisztított nyers burgonyát durva reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet és a tojást. Törött borssal, sóval, apróra vágott petrezselyemmel...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fóliás burgonya párolt céklával és salátával
    0

    A burgonyákat félig főzzük meg héjában, majd vékonyan kenjük be olajjal és süssük tovább alufóliával betekerve középmeleg (180 fokos) sütőben....

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Krumplifőzelék
    0

    A lisztet olajon megpirítjuk, majd a meghámozott, felaprított vöröshagymát és a pirospaprikát beleszórjuk, majd hozzáadunk kb. három deci vizet....

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Hagymakrémleves
    11

    Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a vékonyan leszeletelt vöröshagymát, kockázott burgonyát és megpirítjuk. Rászórjuk a...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Francia rakott burgonya
    3

    A burgonyát megfőzöm, majd lehűtöm. A tojásokat szintén megfőzöm. A hagymát üvegesre pirítom és hozzáadom a karikára vágott kolbászt,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Francia saláta
    29

    A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát vágd kis kockákra és keverd össze a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főzted, vagy pároltad,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Franciasaláta répával
    0

    6 db közepes krumplit héjában megfőzünk, 3 db tojást keményre főzünk. Kell még hozzá, egy jó marék zöldség és sárgarépa főzve. 15...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Francia saláta joghurtosan
    3

    A megtisztított és kockára vágott zöldségeket főzzük puhára. Ügyeljünk arra, hogy egyik se legyen túl puha. A megfőtt zöldséget öblítsük...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >