burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Öhöm
    17

    A szalonnát apró kockákra vágjuk és a bográcsban félig kiolvasztjuk, a karikára vágott kolbásszal együtt.. Sárgára pirítjuk rajta a lebbencstésztát,...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Füstölt sajtos zellerkrémleves
    1

    Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és rátesszük a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és a burgonyát. Néhány percig pirítjuk,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Fűszeres burgonya paprikásan
    9

    Nagyszemű burgonyát alaposan megsikálsz, félbe vágod, majd nagyobb szeletekre aprítod. Egy tálban 6 evőkanál olívaolajat, 2 teáskanál pirospaprikát,...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Fűszeres burgonya
    2

    A burgonyát megtisztítjuk, héjában megfőzzük. Ha kihűlt, egy tepsit olivaolajjal kikenünk, a burgonyát cikkekre vágjuk a tepsibe tesszük, megfűszerezzük,...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Lebbencsleves csuszával
    142

    A szalonnát kis kockákra vágjuk, és világosra pirítjuk. A szalonnapörcöt kiszedjük a zsírból, és félretesszük. A zsíron az összetört...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Gazdag zöldségleves
    15

    A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk. Rátesszük az apróra vágott gombát, sárga- és fehérrépát, zellergumót, sózzuk, borsozzuk, és...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Áfonyás csirkemell
    1

    A csirkemellet leszeleteljük 4-5 dkg-os szeletekre .Sózzuk és forró olajon elősütjük. Az áfonyát kevés vízben felforraljuk,ízesítjük fahéjjal...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Majonézes burgonyasaláta mogyoróval
    7

    A burgonyát megpucolom, apró kockákra vágom és sós vízben, babérlevél kíséretében megfőzöm. (Megpárolva is finom.) A majonézt kikeverem...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Gnocchi
    3

    A krumplikat megpucolom, felkockázom. és felteszem főni. Ha megpuhult, leszűröm, megvárom, hogy kicsit hűljön, majd összetöröm, hozzáteszem...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Gnocchi bolognai paradicsomszósszal
    2

    A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben kb. 40 perc alatt nagyon puhára főzzük (így könnyebb vele később dolgozni). Amíg...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >