burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Gazdag zöldségleves
    15

    A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk. Rátesszük az apróra vágott gombát, sárga- és fehérrépát, zellergumót, sózzuk, borsozzuk, és...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Áfonyás csirkemell
    1

    A csirkemellet leszeleteljük 4-5 dkg-os szeletekre .Sózzuk és forró olajon elősütjük. Az áfonyát kevés vízben felforraljuk,ízesítjük fahéjjal...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Majonézes burgonyasaláta mogyoróval
    7

    A burgonyát megpucolom, apró kockákra vágom és sós vízben, babérlevél kíséretében megfőzöm. (Megpárolva is finom.) A majonézt kikeverem...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Gnocchi
    3

    A krumplikat megpucolom, felkockázom. és felteszem főni. Ha megpuhult, leszűröm, megvárom, hogy kicsit hűljön, majd összetöröm, hozzáteszem...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Gnocchi bolognai paradicsomszósszal
    2

    A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben kb. 40 perc alatt nagyon puhára főzzük (így könnyebb vele később dolgozni). Amíg...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Gombaleves szalonnával
    18

    A felszeletelt gombát és a kockára vágott burgonyát, egy babérlevéllel együtt a vízben megfőzzük. Kockára vágott, megolvasztott szalonnával,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Fokhagyma leves burgonyával
    7

    A burgonyát megfőzzük. Vajjal, tejszínnel összetörjük, majd kb. 5 dl vízzel simára keverjük. A fokhagymát lereszeljük és hozzáadjuk a levesünkhöz....

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fokhagyma mártás ecettel
    2

    A sóval szétnyomott fokhagymát elkeverjük az áttört burgonyával és cseppenként tesszük hozzá az olajat. Jól kikeverjük és ecettel ízesítjük...

    • 4 személyre
    • 10 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás burgonyaleves
    5

    A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom, majd fazékba téve ráöntök nyolc deci vizet. Beleszórom a vegetát és a törött borsot, ezután...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás burgonyapüré
    9

    A burgonyát meghámozom, s apróra összevágom. Majd megfőzöm vízben. Amikor megfőtt a burgonya, leszűröm, s összetöröm, vagy burgonyanyomóval...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >