burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Gulyásleves paradicsommal ízesítve
    2

    A vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron, majd szórd rá a pirospaprikát, keverd meg, s engedd fel 2-3 evőkanálnyi vízzel....

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Gulyásleves kolbászosan
    106

    A húst kockára vágom. Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megpirítom, tűzről levéve pirospaprikával meghintem, majd visszeteszem a tűzre...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Gulyásleves csipetkével
    2

    A húst megsózzuk, megtisztítjuk, felkockázzuk. A finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajon, lehúzzuk az edényt a tűzről (mert a pirospaprika...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Gyömbéres krumpli
    3

    Közepes tepsit kiolajozunk és a zsemlemorzsával beszórjuk. A krumplit meghámozzuk és negyed hasábokra vágjuk. Egy tálban kissé megsózzuk, őrölt...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Gyros tzatzikivel
    24

    Felcsíkozzuk a csirkemellet, majd befűszerezzük. Serpenyőben, olívaolajon jól átsütjük. A hagymát felkarikázzuk, az uborkát, paradicsomot...

    • 2 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Öhöm
    17

    A szalonnát apró kockákra vágjuk és a bográcsban félig kiolvasztjuk, a karikára vágott kolbásszal együtt.. Sárgára pirítjuk rajta a lebbencstésztát,...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Füstölt sajtos zellerkrémleves
    1

    Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és rátesszük a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és a burgonyát. Néhány percig pirítjuk,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Fűszeres burgonya paprikásan
    9

    Nagyszemű burgonyát alaposan megsikálsz, félbe vágod, majd nagyobb szeletekre aprítod. Egy tálban 6 evőkanál olívaolajat, 2 teáskanál pirospaprikát,...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Fűszeres burgonya
    2

    A burgonyát megtisztítjuk, héjában megfőzzük. Ha kihűlt, egy tepsit olivaolajjal kikenünk, a burgonyát cikkekre vágjuk a tepsibe tesszük, megfűszerezzük,...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Lebbencsleves csuszával
    142

    A szalonnát kis kockákra vágjuk, és világosra pirítjuk. A szalonnapörcöt kiszedjük a zsírból, és félretesszük. A zsíron az összetört...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >