burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Pizza csirkével, baconnel
    6

    Az élesztőt, cukros, langyos tejben felfuttatjuk, amit a margarinnal elmorzsolt liszthez hozzáadunk. Beletesszük a burgonyát, egy kevés sót és...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Héjában főtt krumpli medvehagymás szósszal
    17

    A krumplikat megmossuk, félbevágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, alufóliába csomagoljuk. A pesto hozzávalóit mozsárban, vagy aprítógépben felaprítjuk,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Gyros burgonyával
    3

    A húst vékony csíkokra vágjuk, majd megszórjuk 3-4 evőkanál gyros fűszerkeverékkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és legalább fél órára letakarva...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Gyros sültkrumplival
    213

    A húst vékony csíkokra vágjuk, befűszerezzük gyros fűszerkeverékkel, és állni hagyjuk, kb. 30 percig. Ezután kevés olajon megsütjük, ha...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fokhagymakrémleves
    21

    A vöröshagymát kis olajon aranybarnára pirítom, hozzáadok 15 gerezd fokhagymát, majd feleresztem kb 1-1,5 liter vízzel. Beleteszem a felkockázott...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Hagymaleves
    9

    A hagymákat megtisztítom, felkarikázom és a vajon megpárolom. Közben a burgonyát apró kockákra vágom és sós vízben, puhára főzöm, majd...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Hagymás aprópecsenye
    3

    A húst megmossuk, szárazra töröljük és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Hagymás krumpli
    13

    A hagymát apróra vágom és olajon megfonnyasztom, majd ráteszem a pirospaprikát. A burgonyát párolóedénybe rakjuk, miután megtisztítottuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Hagymás krumplisaláta
    7

    Az ecettel, cukorral és sóval ízlés szerint salátalevet készítünk. A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk és karikára vágjuk. Vékony...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Hagymás krumplisaláta
    44

    Jó fél liternyi ecetes-sós-cukros levet felforralok, beleteszem az összes fűszert (a bors kivételével) és néhány percig forralom, majd hozzárakom...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >