burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Hagymaleves
    9

    A hagymákat megtisztítom, felkarikázom és a vajon megpárolom. Közben a burgonyát apró kockákra vágom és sós vízben, puhára főzöm, majd...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Hagymás aprópecsenye
    3

    A húst megmossuk, szárazra töröljük és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Hagymás krumpli
    13

    A hagymát apróra vágom és olajon megfonnyasztom, majd ráteszem a pirospaprikát. A burgonyát párolóedénybe rakjuk, miután megtisztítottuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Hagymás krumplisaláta
    7

    Az ecettel, cukorral és sóval ízlés szerint salátalevet készítünk. A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk és karikára vágjuk. Vékony...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Hagymás krumplisaláta
    44

    Jó fél liternyi ecetes-sós-cukros levet felforralok, beleteszem az összes fűszert (a bors kivételével) és néhány percig forralom, majd hozzárakom...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Húspogácsa (hahóti) burgonyával
    5

    A burgonyát megfőzzük, nyomóval áttörjük. A vöröshagymát lereszeljük, 1 evőkanál olajon üvegesre dinszteljük. A húst összegyúrjuk...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Gombás vagdalt
    0

    A burgonyát meghámozzuk, és nyersen lereszeljük. Összekeverjük a tejjel, a tojással, a meghámozott és finomra vágott vöröshagymával, a zúzott...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Sajtos rakott burgonya
    29

    A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, földaraboljuk. Egy hőálló tálat bedörzsölünk fokhagymával és alaposan kikenünk vajjal. A tejfölt...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Gulyásleves burgonyával
    9

    A húst megmossuk, 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felaprózzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot leöblítjük,...

    • 4 személyre
    • 255 perc
    Részletek >
  • Gulyásleves
    7

    A vöröshagymát felaprítom, a zsíron megdinsztelem pirosodásig, majd rárakom a felkockázott húst. Mikor fehér kérget kap, ráteszem a pirospaprikát,...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >