burgonya

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések szerint ma világszerte 192 000 km²-en termesztenek burgonyát. Felhasználása igen széleskörű és mindenki szereti.

  • Gulyásleves
    0

    A vöröshagymát vágjuk apróra és pároljuk meg a zsíron. Adjuk hozzá a kockákra vágott húst és pirítsuk addig, amíg a húskockák minden oldala...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Nudli
    0

    A héjas burgonyát főzzük meg sós vízben, majd még melegen pucoljuk meg és törjük át egy burgonyanyomón. Adunk hozzá egy csipet sót a tojást...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Szalámis langalló
    0

    A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és még melegen áttörjük szitán, vagy tésztaszűrőn. Az élesztőt a csipet cukorral, langyos...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Grillezett bőrös csirkemell, sült fűszeres zöldségekkel
    0

    A zöldségekkel fogjuk kezdeni! Daraboljunk fel mindent és tegyük be egy tepsibe. Szórjuk meg sóval, borssal és a fűszerkeverékkel. Mehet a tepsibe...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Medvehagymás burgonya krémleves, ropogós hagymával
    0

    A burgonyát pucoljuk meg és vágjuk fel apró darabokra. Ezután főzzük meg a tejszínnel, a babérlevéllel és rozmaringgal együtt. Aprítsuk fel...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Lazac roston szezammagos burgonyapürével
    11

    A lazacból 4 szeletet vágunk.Sózzuk és borsozzuk,bedörzsöljük citromlé-val. A burgonyát megfőzzük és melegen áttörjük. Hozzáadjuk a forró...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Kapros lazacfilé
    15

    A halat sózd meg ízlésed szerint, majd szórj rá némi borsot. A vajat olvaszd fel egy serpenyőben. Add hozzá a kisebb darabokra vágott fokhagymát...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Bárányfilé gorgonzola mártással
    2

    A burgonyát meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és lereszeljük. Liszttel, tejföllel és szódabikarbónával kidolgozzuk, tetszés...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Sült nyúlcomb, rukkolás vajas burgonyával
    0

    A burgonyát megpucoljuk és cikkekre vágjuk, majd sós vízben készre főzzük. Miután megpuhult, leszűrjük és tűzforró serpenyőben megpirítjuk....

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Zelleres Burgonyapüré, rántott csirkemellel
    0

    Pucoljuk meg a burgonyát és a zellert, főzzük meg őket sós vízben. Közben kezdjük el a tejet felforralni és a vajat felkockázni. Miután megfőtt...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >