alma

Az alma a rózsafélék családjába tartozó, vadon termő fajtája Európában őshonos gyümölcstermő fáink egyike. Felhasználásának számtalan módja létezik. Fogyasztható nyersen, kompótként, ivóléként, köretként húsokhoz, aszalva, rántva sütve, stb... A mindennapi táplálkozásba könnyedén beilleszthető. Jó tárolhatósága miatt szinte egész évben hozzá lehet jutni. Magas rost és vitamin tartalma folytán kiváló antioxidáns, vagyis semlegesíti a szervezetbe bejutó káros anyagokat. Mindenkinek azt tanácsolom, fogyasszon minden nap egy almát egészsége megőrzése érdekében. A nemesítések következtében nagyon sok fajtája van, melyek íze, színe, állaga lehet teljesen eltérő is.

  • Almalekvár banánnal
    139

    Szeleteljük fel a banánt és az almát, majd főzzük annyira puhára őket, hogy villával könnyen összenyomhatóak legyenek. Amennyi gramm gyümölcsből...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos sütemény 2
    11

    Az almát kockára vágjuk. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A jól megmosott citrom héját belereszeljük, levét kifacsarjuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Citromos sütemény
    21

    4 tojás sárgáját 15 dkg cukorral kikeverek, majd 1 citrom héját belereszelek. A levét 1 ek. kivételével hozzáadom. Az olvasztott vajat, ami...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Almaleves
    5

    Az almákat meghámozom, feldarabolom, kb. fél liter langyos vízben felteszem a tűzre. Ízesítem csipet sóval, cukorral, a vaníliás cukorral és...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Almaleves borosan
    2

    Az almát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és megcsepegtetjük a citromlével, hogy ne barnuljon meg. 1 liter vizet felforralunk a porcukorral,...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Almaleves aszaltszilvával
    5

    A hámozott és feldarabolt almát a szilvával együtt cukros és fűszeres vízben felteszem főzni. Nem kell sok idő neki, épp csak hogy megpuhuljon...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Almaleves tejszínesen
    15

    Pirítsuk meg a vajban a garam maszalát, öntsük fel vízzel és forraljuk legalább 10 percig. Adjuk hozzá a cukrot és az almát. Ha megpuhult az...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Kefires-almás mazsolával
    3

    Az almákat lereszeljük és elkeverjük a tojással, cukorral, vajjal. Hozzáadjuk a tejet és beleszórjuk a mazsolát is. Apránként hozzáadagoljuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Almaleves pudinggal
    13

    A cukrot pár perc alatt karamellé pirítod, majd rádobod az almakockákat.Jöhet rá a víz,a fahéj és a szegfűszeg.10 perc alatt meg is puhul az...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Almamártás
    6

    A hámozott almát kockára vágunk és vajon puhára pároljuk, liszttel meghintjük, feleresztjük 2 dl leveskockából készült lével. Citromlével,...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >