alma

Az alma a rózsafélék családjába tartozó, vadon termő fajtája Európában őshonos gyümölcstermő fáink egyike. Felhasználásának számtalan módja létezik. Fogyasztható nyersen, kompótként, ivóléként, köretként húsokhoz, aszalva, rántva sütve, stb... A mindennapi táplálkozásba könnyedén beilleszthető. Jó tárolhatósága miatt szinte egész évben hozzá lehet jutni. Magas rost és vitamin tartalma folytán kiváló antioxidáns, vagyis semlegesíti a szervezetbe bejutó káros anyagokat. Mindenkinek azt tanácsolom, fogyasszon minden nap egy almát egészsége megőrzése érdekében. A nemesítések következtében nagyon sok fajtája van, melyek íze, színe, állaga lehet teljesen eltérő is.

  • Almás fánk lekvárral
    221

    Az almát lereszeljük és a levét kicsit kinyomkodjuk. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, lisztet, sütőport, és a cukrot. A masszát jól összedolgozzuk,...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Chilis sütötök leves
    5

    A sütőtököt és az almát kockára vágjuk, a hagymát is apróra. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk, a sütőtököt és az almát,...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Alma kompót
    15

    Az almát megpucolom, majd szeletekre vágom. Egy edénybe vizet engedek, épp hogy ellepje az almákat. Felrakom főzni. Teszek hozzá kristálycukrot,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos gyümölcslekvár
    2

    A gyümölcsöket átválogatjuk, és tetszés szerint feldaraboljuk, majd belerakjuk abba az edénybe, amelyikbe főzzük. Ráöntjük a cukrot és a...

    • 12 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Alma kompót vanília rúddal
    34

    Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és (mérettől függően) negyedekbe, vagy hat részre vágjuk. (Egy citromos vízzel teli, nagy tálba rakjuk az...

    • 6 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fahéjas alma torta
    13

    A tejszínt, cukrot, habfixálót, 10 perc alatt, kemény habbá verem. Hozzáadom a tejfölt, citrom levét és reszelt héját, fahéjat, majd kikeverem. Az...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Almakrém
    4

    Az almákat meghámozzuk és elkeverjük a porcukorral, valamint fahéjjal. Pároljuk meg az almát, addig míg a leve elpárolog. Ezután turmixoljuk...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Citromos almaleves
    4

    Kevés vízben felforraljuk a citromot, szegfűszeget, reszelt citromhéjat, fahéjat, vaníliát. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. A hámozott,...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Citromos-kefires gyümölcssaláta
    4

    A gyümölcsöket felaprítjuk és összekeverjük egy tálban őket. Adunk hozzá mézet és citromlevet. A kefirt kikeverjük a reszelt citromhéjjal...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Almakrémes piskóta
    19

    Hagyományos módon, piskóta lapot készítünk. Az almát meglocsoljuk a citromlével, megpároljuk a cukorral együtt, hozzáadjuk a narancslével...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >